Dag 2; tienduizenden Nederlanders bezoeken de digitale Nationale Museumweek
21 april 2020

Dag 2; tienduizenden Nederlanders bezoeken de digitale Nationale Museumweek

Amsterdam 21 april 2020 – Al tienduizenden mensen hebben digitaal musea bezocht tijdens de online Nationale Museumweek. Het is dit jaar voor het eerst dat de Nationale Museumweek volledig virtueel is. Door de coronabeperkingen is daartoe een aantal weken geleden besloten door de Museumvereniging. Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, gaf als uitleg: “juist nú hebben mensen behoefte aan troost, inspiratie en creativiteit. En het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, kan dat bieden. Daarom moesten we een manier vinden om de Nationale Museumweek door te laten gaan”. 

Dat is gebeurd. Ook vandaag konden mensen online het Gouden Pronkstuk op de Dam bezoeken. Er stroomden honderden persoonlijke kunstwerken van mensen via de online wegen richting het Gouden Pronkstuk. Daarnaast was vandaag de tweede uitzending van #OnsEchteGoudTV met BNNVARA presentator Sahil Amar Aïssa. Om 16:00 uur begon de live uitzending en nam hij ons mee langs de vaste onderdelen van de Museumweek. Eerst werd er ingezoomd op het virtuele eerbetoon op de Dam, vervolgens werd er gekeken naar het museale online aanbod en daarna werd er gesproken met mensen die in deze dagen een bijzondere bijdrage leveren aan de sector.

Wie zat er in de uitzending vandaag?

Museumdirecteur Lysette Jansen van het Nederlands Volksbuurtmuseum schoof als eerste gast aan. Haar museum is gestart met het plaatsen van interviews met oude bewoners van Utrechtse volksbuurten. “We hebben 250 interviews uit de tijd van tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het is heel bijzonder om te luisteren naar het dagelijks leven van toen. En naar de bevrijding: toen dreef er wit brood, een delicatesse, door de grachten. Mensen hadden jaren geen wit brood gezien”.

Ook aanwezig in de studio: directeur Ron Dirven van het Vincent van GoghHuis. Zijn museum is nu helemaal gedigitaliseerd. “We zijn met een camera met zes lenzen erop door het hele museum heen geweest. Nu kun je online virtueel door de hele vaste tentoonstelling.”

Op Instagram is dit account in no time razend populair geworden: Tussen Kunst en Quarantaine. Anneloes Officier is de bedenker en oprichter daarvan en schoof bij Sahil aan tafel aan. “Het idee is dat je een kunstwerk kiest en dat namaakt met de spullen vanuit thuis. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft niet zoveel van kunst te weten, de actie is heel erg laagdrempelig. Ik krijg zelfs berichtjes van ouders dat kinderen de kunstboeken induiken.”

De laatste gast aan tafel was Splinter Chabot, ambassadeur van de Museumweek. Hij kwam in deze rare tijd vertellen over de Museumkaart. Hij deed een oproep aan alle museumliefhebbers: “houd die kaart! En ga online op avontuur, je kunt ontdekkingsreiziger worden zonder een stap te hoeven zetten! Het online aanbod van de musea is tijdens de Museumweek gigantisch. Er zijn al bijna 300 online extra’s te vinden via museumweek.nl.”

Zo heeft het Kasteel Heeswijk een klavecimbel gerestaureerd die je nu online kunt beluisteren, doordat klavecinist Reneé Bouman hierop gespeeld heeft. Daarnaast heet het CODA Museum een manier bedacht voor kinderen om in deze tijden van binnen zitten, tóch naar buiten te kunnen. Digitaal. Want online is een safariboekje te downloaden en kunnen kinderen online op ontdekkingstocht. De derde tip; de virtuele rondleiding door de tentoonstelling ‘Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie’ in het Stedelijk Museum Vianen. Door deze tour kun je thuis alles leren van de allerberoemdste modepop, die dit jaar de verjaardagskaarsjes mag uitblazen want ze is 60 geworden.

Online Gouden Pronkstuk

Sinds maandag kan iedereen in Nederland het online Gouden Pronkstuk bezoeken op de virtuele Dam. Hier zijn ruim 400 pronkstukken van musea te bekijken én honderden persoonlijk ingestuurde kunstwerken van deelnemers. Iedereen kan meedoen met het eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid door via museumweek.nl zijn of haar eigen foto in te sturen. Al 400 Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Inhoud woensdag, derde uitzending:

Wat kun je morgen tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

  • Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Floor Kuster, Jeppe van Kesteren en Bianca Honcoop geven tekst en persoonlijke uitleg.
  • Marius van Dokkum Museum, Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers en het DAF museum presenteren hun ingezonden pronkstukken.
  • We belichten de bijzondere en unieke online extra’s van Forteiland Pampus, Van Abbemuseum en het Stoommachine Museum.
  • En we besteden onder andere aandacht aan het Groninger Museum dat een nieuwe tentoonstelling zou openen precies op de dag dat alle musea in Nederland dicht moesten. Daar hebben ze nu een oplossing voor gevonden. Daarnaast zit conservator Cornelis van der Bas van Huis Doorn aan tafel over vliegtuigbouwer Anthony Fokker. En is Carolien Sikkenk te gast; een fotograaf die zich liet inspireren door het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer.
  • Speciaal voor de kinderen is er in deze uitzending een Tikkit Talk. Floor uit Almere vertelt over haar pronkstuk.

Kijk morgen om 16.00 uur naar #OnsEchteGoud TV op www.museumweek.nl

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

 

Meer nieuws

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s