Wilhelmina kwam, maar de Oranje wilde niet

In ons museum is momenteel de tentoonstelling ‘ms Oranje | Koers Gewijzigd’ te bezichtigen. De Oranje was het eerste grote passagiersschip voor de vaart op Nederlands-Indië dat na de economische crisis van de jaren 1930 werd gebouwd. Koningin Wilhelmina kreeg de eer om op 8 september 1938 het schip te water te laten. Ze had een ivoren doophamer en een zilveren doopbijltje tot haar beschikking. Terwijl de verzamelde mensenmassa doodstil toekeek hief de koningin het hamertje en raakte de knop van de bijl. De Oranje, vol slingers en vlaggen, bleef onbeweeglijk liggen… Er gebeurde niks. Het schip lag ram vast. Pas een uur later gleed het schip het water in. Met een zekere ironie sprak Wilhelmina de woorden ‘een echte Oranje; die zijn stug’. Het schip had een duwtje nodig, maar het goede nieuws was: het dreef!

Zien & doen

Zoek je varende voorouders in onze bibliotheek