Voor de Ridders van de Wanhoop

In 2010 verwierf Museum de Fundatie met steun van de BankGiro Loterij de Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (Verzet) van de Vlaamse beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre (1958). In de statige Grote Sael van Kasteel het Nijenhuis heeft de lange glazen tafel met acht stoelen een sprookjesachtige omgeving gevonden. Fabre heeft het geheel gecreëerd voor de kunstenaar, die hij 'de ridder van de wanhoop' noemt. In het tafelblad is het woord ‘verzet’ uitgesneden, terwijl in de zittingen van de stoelen de grillige vorm van een adelaarsklauw is uitgespaard. De tafel is een reflectie op de gecompliceerde positie van de kunstenaar maar ademt ook een geloof in zijn missie. Fabre refereert aan de Arthur-legende en het ideaal van de onmogelijke queeste van een groep strijders.