Vincent van Gogh, Caféterras bij nacht, 1888

Dit schilderij van Vincent van Gogh is dé publiekslieveling van Kröller-Müller Museumbezoekers uit Nederland en ver daarbuiten. Het is samen met nog zo’n veertig schilderijen van Vincent van Gogh te zien in onze Van Gogh Galerij. Het is een nachtschilderij. Van Gogh wil al een tijd lang een nachtschilderij maken. En dan niet een op de gebruikelijke manier, in zwarte en grijze tonen, maar juist met heel veel kleuren. Het caféterras in Arles wordt verlicht door een gaslantaarn. Van Gogh schildert het ter plekke en in het donker, omdat kleuren zich overdag anders voordoen dan ’s nachts. Aan zijn zus Wil schrijft hij: Ik heb er enorm plezier in ’s nachts ter plekke te schilderen.’ Dat hij goed kijkt, blijkt ook uit later sterrenkundig onderzoek. Hij heeft de sterrenconstellatie precies geschilderd zoals die er in de nacht van 16 of 17 september 1888 uitzag.

– Vincent van Gogh, Caféterras bij nacht (Place du Forum), circa 16 september 1888, collectie Kröller-Müller Museum –

Online extra's

Thuis tekenen en maken met Matthea!
20 apr t/m 26 apr

Thuis tekenen en maken met Matthea!

Zwaan zoekt een vriendje
20 apr t/m 26 apr