Vier vendels van de Hoornse schutterij

Tussen 1648 en 1652 schilderde de Hoornse meesterportrettist Jan Albertsz Rotius alle vier de vendels van de Hoornse schutterij. Uniek is dat ze alle vier door dezelfde schilder zijn gemaakt en alle vier bewaard zijn gebleven. Het Westfries Museum heeft een speciale zaal ingericht voor dit unieke ensemble, waarvan er nog maar heel weinig in Nederland zijn. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de elite van de stad Hoorn omstreeks 1650 en stralen de macht en glorie uit van een stad op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Dit jaar organiseert het Westfries Museum van 23 april tot en met 18 september een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van Rotius, een volgens kenners ondergewaardeerde Hollandse meester.