Sculptuur in barokke paleistuin

Ons Gouden Pronkstuk voor de Museumweek is het goudgele beeld Ozon, één van de vier imposante sculpturen die de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind speciaal voor de tuin van Paleis Het Loo heeft ontworpen. Ze symboliseren de stoffen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen de schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur. De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.