Orgel van oorlog en vreugde

Vele jaren speelde De Dubbele Ruth, gebouwd in 1922, op kleurrijke kermissen. Tot dit vermaak in 1942 door de Duitse bezetters verboden werd. Noodgedwongen werd alles opgeslagen op hun terrein. Toen daar een granaataanslag werd gepleegd, raakte een kist orgelboeken ernstig beschadigd. Eén boek uit de kist kwam mee naar ons museum. Het werd gekopieerd en opnieuw uitgeponst. Nadat de ontbrekende stukken weer muzikaal waren ingevuld kon het zijn klanken weer laten horen, tot aan vandaag de dag!

Meteen na de oorlog ging De Dubbele Ruth tot grote vreugde van veel mensen de kermis weer op! Ook speelde het in 1948 tijdens de inhuldiging van koningin Juliana. Er is toen speciaal voor het orgel een boek gemaakt met vaderlandse liedjes.

Tijdens de Nationale Museumweek wordt De Dubbele Ruth aan het eind van iedere rondleiding aangezet. Iets wat normaal niet gebeurt.

Online extra's

Hoor de muziek van een vrij Nederland