Leren tas met schildpad en parelmoer

De indrukwekkende verzameling historische en eigentijdse handtassen en accessoires, die het hart vormt van de collectie van Tassenmuseum Hendrikje, is het werk van twee gedreven verzamelaars: Hendrikje en Heinz Ivo. Gegrepen door de schoonheid van tassen die zij over de hele wereld vonden, brachten zij een omvangrijke privécollectie tassen bijeen. Als antiquair speurde Hendrikje alle markten af. Deze tas, gemaakt van schildpad ingelegd met parelmoer, kwam ze bij toeval tegen in een antiekzaakje op het Engelse platteland. De bijzondere aankoop leidde tot haar verzamelwoede. De parelmoeren schildpadtas bleek in Duitsland rond 1820-1830 te zijn gemaakt. Wie de oorspronkelijke draagster was en hoe de tas in Engeland is beland, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Leren tas met dekplaat van schildpad en ingelegd met parelmoer, Duitsland, 1820-1830 | Tassenmuseum Hendrikje