Hendrick Goltzius – Hercules en Cacus (1613)

Hendrick Goltzius -Hercules en Cacus (1613)
Olieverf op doek
Frans Hals Museum, In langdurig bruikleen van Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, foto: René Gerritsen

De Griekse God Hercules doodde de vuurspuwende reus Cacus omdat hij een kudde vee had gestolen. Op dit schilderij staat Hercules, gekleed in een leeuwenhuid en zwaaiend met een knots, bij de dode reus, als goed dat kwaad overwint. Hendrick Goltzius schilderde het werk in opdracht van de Haarlemse jurist Colterman. De ‘Minerva’ en ‘Mercurius’, kocht Colterman er bij. De drie schilderijen tonen samen het humanistische onderwijsideaal. Theorie (Mercurius) en praktijk (Minerva) leiden tot vaardigheid en deugd. De deugd wordt uitgebeeld door Hercules die Cacus verslaat. Colterman’s 22-jarige zoon stond mogelijk model voor Hercules. Te zien in Frans Hals Museum – Hof.