De vrijheid van Jan Wolkers

Jan Wolkers – schilder, beeldhouwer, schrijver – wist als geen ander dat alleen in volle vrijheid het beste werk tot stand komt. Die vrijheid nam hij als schilder van Schuimende Zee lll, een harmonieus spektakel van verf, licht en kleur. Er is geen horizon of strand, alleen de schuim op de golven in haast reflecterende blauwe, groene en witte tinten. De vette dik, opgezette verfstreken worden als het ware de zee, niet van water, maar van olieverf. Wolkers bracht zo de schilderkunst terug tot haar essentie: het opbrengen van verf op doek. In alle vrijheid experimenteerde hij met dit medium. Tegelijk raakt zijn schilderkunst de grens met ruimtelijke kunst; reliëf, evenwicht en volume maken van dit werk een bijna tastbare kijkervaring in 3D.

Online extra's

Thuismuseum bezoekt Koele Wateren, ga mee op reis!
20 apr t/m 26 apr

Thuismuseum bezoekt Koele Wateren, ga mee op reis!

Koele Wateren contest

Koele Wateren contest