De villa van oorlog en vrede

Villa Hartenstein, het hart van de historische plek waar ons museum is gevestigd, staat symbool voor de grote veranderingen die het gebied onderging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de 19e eeuw had de mooie omgeving van Oosterbeek een grote aantrekkingskracht op rijke lieden uit het westen, die er hun buitenplaats lieten bouwen. Hartenstein symboliseert dus ook de idylle van voor de oorlog. Tijdens de hevige negendaagse Slag om Arnhem, waarbij veel gebouwen en buitenplaatsen werden verwoest, was Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. De hele geschiedenis van Hartenstein is in de nieuwe vaste presentatie opgenomen, waardoor de verschrikkelijke gevolgen van oorlog nog intenser voelbaar zijn. Hartenstein vertelt de persoonlijke verhalen van militairen en burgers, allen vertolkt door de unieke collectiestukken van het museum.