De Stijlkamer van Thijs Rinsema

Ons pronkstuk tijdens de Nationale Museumweek 2019 is de – gereconstrueerde – Stijlkamer van Drachtster schilder en schoenmaker Thijs Rinsema. Voor 1920 onderscheidt de woning van Thijs en zijn vrouw Nel Rinsema zich qua inrichting niet van andere woningen uit die tijd. Dat verandert ingrijpend nadat Thijs in 1921 een beeldje van kunstenaar Archipenko heeft gekocht; een beeldje dat ‘niets in zijn omgeving duldt.’ Zijn kamer was te vol, daar moest de bezem door. Thijs’ atelier ondergaat een complete metamorfose, geïnspireerd door het gedachtegoed van De Stijl.

Museum Dr8888 heeft in 2011 een reconstructie gemaakt van zowel zijn atelier als de schoenenzaak, in samenwerking met de kleinzoon van Thijs Rinsema, die ook Thijs Rinsema heet. In de kamer is naast het werk van Rinsema zelf, ook het werk van dadaïst Kurt Schwitters te bewonderen.

Online extra's

FLUFFAGEDDON – The Movie, met Jurjen Galema