De Collse watermolen, Vincent van Gogh

Het Noordbrabants Museum toont als enige museumlocatie in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh (1853-1890). Zij vertellen in het Van Gogh paviljoen het verhaal van de Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven. In het museum hangen momenteel tien schilderijen van de kunstenaar.

Ons pronkstuk is ‘De Collse watermolen’ van Vincent van Gogh. Dit werk is het eerste schilderij in een reeks van vier watermolens. In vergelijking met die schilderijen en binnen Van Goghs totale Brabantse werk is het een kleurrijk landschap. Van Gogh schilderde de molen in werking: het water druipt van het linker rad af. De Collse watermolen lag op loopafstand van zijn woning in Nuenen en bestaat nog steeds.

Vincent van Gogh (1853-1890), Collse watermolen, mei 1884, olieverf op doek, 60,5 x 80 cm. Verworven met steun van de Provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds en het legaat mevrouw H.M.J. van Oppenraaij

Online extra's

Thuismuseum | Shao Fan: Between Truth and Illusion
20 apr t/m 26 apr

Thuismuseum | Shao Fan: Between Truth and Illusion

Elke dag creatief #jeeigenmuseum!
13 apr t/m 26 apr

Elke dag creatief #jeeigenmuseum!

Ontdek ons museum vanaf je bank
20 apr t/m 26 apr