Uniek zelfportret in bosrijk landschap

Zelfportret in bosrijk landschap. Willem Bastiaan Tholen, 1895, Dordrechts Museum. Schenking Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum 2019

Het schilderij is bijzonder omdat er geen enkel vergelijkbaar zelfportret van Tholen of zijn tijdgenoten bekend is. Het is een monumentaal en ingetogen werk in een unieke landschappelijke setting. Juist deze compositie maakt het zo uniek voor zijn tijd. Het zelfportret vormt een belangrijke aanvulling op het werk van Tholen in de collectie van ons museum – zoals het prachtige Zomers Boerenlandschap – en daarmee op de collectie 19de-eeuwse schilderkunst. Ook heeft het Dordrechts Museum een unieke deelcollectie (zelf)portretten van kunstenaars, van de 16de eeuw tot nu, die als een kralensnoer door de verzameling van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst heen loopt.

Online extra's

Dwaal door de lege zalen