Beweging en snelheid van een passerende auto

In Paravento con linea di velocità verbeeldt Giacomo Balla de beweging en snelheid van een passerende automobiel in een abstracte, dynamische arabesk. Voor- en achterzijde van het kamerscherm laten twee fasen zien. Aan de voorkant komt het voertuig eraan: de directe sensatie voor oog en oor wordt weergegeven in de scherpe, fel roze en rode lijnen die het groene golvende landschap en de intens blauwe lucht doorsnijden. Aan de achterkant is de auto voorbij gekomen. De linea di velocità splitst op, wordt zachter van kleur en belijning en vervliegt in de ruimte. Het geluid sterft uit. De rust keert weer. Deze aanwinst is belangrijk ons museum, want door eerdere aanwinsten van o.a. Umberto Boccioni en Alexander Bogomazov kunnen wij nu als enig museum in Nederland het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis laten zien.