​Wolharige mammoet

Deze mammoetschedel is in 1994 gevonden in een recreatieplas bij Bergharen, vlakbij Nijmegen: een mannetje dat rond de 45 jaar oud is geworden. De onderkaak en de slagtanden zijn niet meer aanwezig. De schedel is ongeveer 39.000 jaar oud. De wolharige mammoet – Mammuthus primigenius – leefde in Nederland tussen 300.000 en 11.500 jaar geleden, een periode van ijstijden. Een dikke vacht beschermde ze tegen de intense koude. Ze zijn familie van de olifanten en waren ongeveer net zo groot. Hun voedsel bestond uit planten, per dag wel 180 kg!