Oproep aan heel Nederland: word zelf onderdeel van de ode aan 75 jaar culturele vrijheid!
17 april 2020

Amsterdam – Meer dan 400 musea brengen samen met alle inwoners van Nederland een ode aan 75 jaar culturele vrijheid. Tijdens de Nationale Museumweek 2020 krijgt iedereen de kans om onderdeel te zijn van het digitale eerbetoon op de Dam in Amsterdam. Tijdens de bijzondere online editie van de Museumweek die van 20 t/m 26 april plaatsvindt, zal er in een virtuele wereld een Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam verschijnen. Mensen kunnen thuis via museumweek.nl hun eigen kunstwerk delen. Zo kan iedereen onderdeel worden van het Gouden Pronkstuk. “Juist nu is het belangrijk om dat te doen! Omdat museale collecties ons troost, hoop en inspiratie kunnen bieden”, aldus Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging.

Deelname is heel eenvoudig. Iedereen kan, via museumweek.nl, een foto uploaden van zijn persoonlijke kunststuk, schilderij of beeldje dat hem troost, hoop of inspiratie biedt. De bedoeling is dat je samen met het kunstwerk op de foto staat. Mensen kunnen ook hun persoonlijke verhaal achterlaten. Deelnemerskunnen écht zélf onderdeel worden van het digitale Gouden Pronkstuk. Op de buitenwand van het Gouden Pronkstuk zijn de 400 pronkstukken van de musea te zien en kan worden doorgeklikt naar de verschillende musea. De binnenwand is echter gereserveerd voor alle inwoners van Nederland. Een digitaal pronkstuk, dat dat een eerbetoon is voor de 75 jaar lange culturele vrijheid die we met elkaar delen.

Daarnaast verschijnt via YouTube en museumweek.nl elke dag een #OnsEchteGoudTV uitzending. Sahil Amar Aïssa zal het programma presenteren. Tijdens de uitzending heropent Sahil digitaal de deuren van de musea en brengt hij samen met bijzondere gasten een eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid. De uitzending begint altijd met het virtuele Gouden Pronkstuk. Waarbij nieuwe foto’s en verhalen van zowel de musea als het publiek gedeeld worden.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.