75 JAAR BEVRIJDING MINI TENTOONSTELLING

25 apr t/m 26 apr

75 JAAR BEVRIJDING IN MUSEUM
Onze vrije wereld is in een paar weken veranderd in een leven waarin wij vrijheden moeten opgeven voor het groter collectief belang. Ook de plannen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om uitgebreid stil te staan bij “75 jaar bevrijding” zijn door het coronavirus drastisch gewijzigd. Veel musea hebben activiteiten en tentoonstellingen voorbereid om bij te dragen aan dit nationale thema “75 jaar bevrijding”.

Bevrijdingsvitrine
Zo heeft het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam een van haar vitrines ingericht met verschillende voorwerpen en bevrijdingsattributen uit de Tweede Wereldoorlog.
Er staat een illegale radio in de vitrine waarmee men naar Radio Oranje of de BBC luisterde. Dat was verboden en er stonden strenge straffen op, zelfs de doodstraf. Daarnaast ook aandacht voor de Hongerwinter van 1945 toen er in en rond Amsterdam grote schaarste was aan voedsel en brandstof. Onder andere staan er voedselblikken die door de geallieerden in april e