Tikkit Talks: museumcolleges door de jongste museumfans!
29 maart 2019

Tikkit Talks: museumcolleges door de jongste museumfans!

Museale binding begint steeds bij de jongste generatie

Dinsdag 9 april vanaf 15:30u – Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden
Zaterdag 13 april vanaf 14:30u – Continium Discovery Center, Kerkrade
Zondag 14 april vanaf 12:00u – Universiteitsmuseum Utrecht, Utrecht

Amsterdam, 2 april 2019 – Een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generatie. Tijdens de Nationale Museumweek 2019 brengen daarom drie musea een speciale Tikkit-Talk in samenwerking met één of meer Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar). TEDx-achtige verhalen door Museuminspecteurs in Kidsproof musea: Continium Discovery Center, Universiteitsmuseum Utrecht en Natuurmuseum Fryslân. Zij geven hun visie op de museale collectie, op ons échte goud!

Tijdens de Nationale Museumweek worden Museuminspecteurs uitgenodigd om aan de hand van Museumkidsmascotte Tikkit hun visie op een pronkstuk te geven. En daarmee hun directe omgeving – familie, vrienden en klasgenoten – te inspireren met ons échte goud. Duizenden Museuminspecteurs inspecteren jaarlijks de ruim 400 Nederlandse musea. Zij bepalen met hun inspectierapporten welke musea zij het meest geschikt vinden voor kinderen. Musea kunnen Kidsproof worden met minimaal 60 inspecties, met een gemiddeld rapportcijfer van minimaal 8,0. De 10 beste Museuminspecteurs en Kidsproofmusea worden jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de Museumkids Awards.

Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie – en hun (groot)ouders in hun gevolg –  in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

Tijdens de vijfde Nationale Museumweek die plaats vindt van 8 t/m 14 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijzondere programmering bijvoorbeeld rond een pronkstuk. Er gebeurt tijdens Nationale Museumweek nog veel meer, een overzicht:

DatumActiviteit:Waar:
Ma 8/4Opening Nationale Museumweek 2019

Onthulling Gouden astronautenpak André Kuipers (Space Expo)

A44 Sassenheim
Di 9/4Opening Gouden pop-up museum in Praktijkonderwijs Zutphen i.s.m. Stedelijk Museum ZutphenZutphen
Wo 10/4Opening Gouden pop-up museum in De Steiger Praktijkonderwijs i.s.m. PIT VeiligheidsmuseumLelystad
Do 11/4Opening Gouden pop-up museum in Pontes Pieter Zeeman i.s.m. WatersnoodmuseumZierikzee
Vrij 12/4MuseumkaartMatch-Avond in meer dan 20 musea met een Gouden tintje in Van AbbemuseumEindhoven
Za 13/4Speciale activiteiten in diverse musea door heel NederlandHeel Nederland
Za 13/4Tikkit Talks in Continium Discovery Center, Universiteitsmuseum Utrecht en Natuurmuseum FryslânKerkrade, Utrecht & Leeuwarden
Za 13/4“Golden Hour”: speciaal voor millennials in Museum het ValkhofNijmegen
Zo 14/4Speciale activiteiten in diverse musea door heel NederlandHeel Nederland
Zo 14/4Afsluiting Nationale Museumweek 2019

“Golden Hour” speciaal voor millennials in Amsterdam Museum

Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws:
www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2018 hebben bijna 1,4 miljoen kaarthouders 8,9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea circa 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.

Over Museumkids

Museumkids is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land. Die sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.