Illusionist Victor Mids laat Hugo de Groot ontsnappen!
30 maart 2018

Illusionist Victor Mids laat Hugo de Groot ontsnappen!

Vierde Nationale Museumweek start met onthulling “ontsnapping Hugo de Groot” te Zaltbommel

Onthulling: maandag 9 april, 08.30 uur Waalkade te Zaltbommel

Programma onthulling:
08.30-09.00 Presentatie door Kim-Lian van der Meij
– Onthullingsoptreden door illusionist Victor Mids (“hoe kun je ontsnappen?”)
– Franciscusschool & OBS de Walsprong (Zaltbommel) met twee klassen aanwezig om onthullingsspel te spelen
– Directeur Slot Loevestein Ien Stijns vertelt over ontsnapping Hugo de Groot
– Zandsculptuurkunstenaars (deelnemers komend WK 2018 Den Haag) aanwezig om vragen te beantwoorden
– Gezamenlijk fotomoment

Bekijk hier het dagverslag:

Met de onthulling van Slot Loevestein start de vierde Nationale Museumweek. Vanaf 9 april is het bekendste verhaal van Slot Loevestein; de ontsnapping van Hugo de Groot, als een grote gouden zandsculptuur op de Waalkade te Zaltbommel te bewonderen. Het is de keuze van Museumkaarthouders die ook dit jaar het eerste Gouden Pronkstuk mochten kiezen. Slot Loevestein kreeg ruim 50% van de Museumkaarthouder-stemmen.

Slot Loevestein werd rond 1350, waar Maas en Waal samenvloeien, door ridder Dirc Loef gebouwd. De naam Loevestein refereert aan diezelfde ridder van Horne en aan “stenen huis” (stein). Inmiddels kennen we het als een Rijksmuseum én een Rijksmonument. Lang was het een staatgevangenis waaruit rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in de beroemde boekenkist. Op 22 maart 1621 wordt Hugo de Groot door zijn nietsvermoedende bewakers uit het slot gedragen en met een bootje naar Gorinchem gebracht. De Groot vlucht uiteindelijk naar Parijs om nooit meer terug te keren naar Nederland. Tot 1951 was Slot Loevestein vervolgens onderdeel van de Hollandse Waterlinie en deed het dienst als militair steunpunt.

Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.

Voor persvragen en interviewverzoeken/bezoeken met/aan events/musea:
Chris Janssen 061202 7768

Slot Loevestein

Meer nieuws

Latifah en Re:Freshed Orchestra sluiten Nationale Museumweek 2019 spetterend af in het Amsterdam Museum!

Latifah en Re:Freshed Orchestra sluiten Nationale Museumweek 2019 spetterend af in het Amsterdam Museum!

Programma Golden Hour in het Amsterdam Museum

Programma Golden Hour in het Amsterdam Museum

Programma Golden Hour in Museum Het Valkhof

Programma Golden Hour in Museum Het Valkhof