Scholieren De Thermiek halen pronkstukken uit Naturalis de school in!
10 april 2018

Scholieren De Thermiek halen pronkstukken uit Naturalis de school in!

Kim-Lian van der Meij opent eerste Gouden Pop-up museum tijdens de Nationale Museumweek 2018!

Leiden, 10 april 2018 – Nieuw publiek bereiken met pop-up musea in scholen, dat doen verschillende musea gedurende de Nationale Museumweek.  Vandaag werd het eerste pop-up museum van de Museumweek 2018 geopend in VSO-VMBO De Thermiek te Leiden. “Dit is een bijzondere dag, museum Naturalis verhuist voor heel even naar De Thermiek”, aldus ambassadrice van de Nationale Museumweek Kim-Lian van der Meij. Samen met burgemeester Lenferink opende zij de tentoonstelling: “Fantastisch om hier een klein deel Naturalis te openen! We moeten als gemeente, door de verbouwing Naturalis een klein beetje missen. Door deze pop-up tentoonstelling is er toch een groter deel van de collectie zichtbaar en toegankelijk voor de stad!”. Ook de leerlingen zijn enthousiast: “Te gek dat we deze door ons uitgekozen pronkstukken nu in onze school hebben. Ruim een maand werk wordt vandaag beloond met deze eigen tentoonstelling, midden in onze school!”

Edwin van Huis, directeur van Naturalis, spreekt lovend over de gedrevenheid van de leerlingen, de curatoren van het pop-up museum. “Zij wisten precies wat ze wilden en waren eigenwijs in hun keuzes. Daardoor kan iedereen nu genieten van een prachtige en gevarieerde tentoonstelling. Door die eigenzinnigheid voelen de leerlingen zich ook écht verbonden met onze museale voorwerpen en gaan er ook dusdanig mee om”. Dat werd bevestigd door Hans van Leeuwen, directeur van De Thermiek, “Het is een veelbelovende samenwerking tussen onze school en Naturalis. De Nationale Museumweek biedt ons de unieke kans om dit bijzondere museum de school binnen te halen. Dat vraagt wat flexibiliteit van leerlingen én docenten, die er wel erg veel tijd in hebben gestoken: maar het resultaat mag er zijn!”. Het pop-up museum in De Thermiek is t/m 19 april te bewonderen en tijdens schooluren vrij toegankelijk.

Scholieren stellen tijdens de Nationale Museumweek een tentoonstelling samen uit het depot van een (regionaal) museum in de buurt. Ook richten zij de tentoonstelling zelf in en motiveren zij hun keuze voor de voorwerpen en verhalen die zij ermeewillen vertellen. Op deze wijze kan een pop-up museum bijdragen aan de persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen. Het pop-up museum biedt interessante aanknopingspunten voor lesprogramma’s. Zo werd tijdens de les Biologie aandacht besteed aan de pronkstukken. Met de docent Nederlands werkten leerlingen van De Thermiek aan de uitnodiging en tekstbordjes. Technieklessen stonden in het teken van het maken van expositiemateriaal. Ook tijdens de lessen Aardrijkskunde, ICT, Geschiedenis, Beeldende Vorming én Engels werd aandacht besteed aan de pop-up tentoonstelling. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die aan de pop-up musea werken verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Bekijk hier het dagverslag:

Dit jaar zijn drie ‘Gouden Pop-up musea’ in Leiden, Burgum en Venlo uit de collecties van Naturalis, Observeum en Limburgs Museum onderdeel van de hoofd-programmering. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep “dichterbij dan je denkt”!

Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.

Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:
• maandag 9 april: Onthulling Gouden zandsculptuur Slot Loevestein (Zaltbommel)
• dinsdag 10 april: Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek i.s.m. Naturalis (Leiden)
• woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
• woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
• donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
• vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
• vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
• zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
• zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
• zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
• zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)
Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.