Scholieren aan zet in eigen pop-up museum!
28 maart 2019

Scholieren aan zet in eigen pop-up museum!

“Vroege binding met museale collecties is cruciaal”

Impressie pop-up museum 2018

Onthullingen Gouden pop-up musea:
–  dinsdag 9 april (Praktijkonderwijs Zutphen i.s.m. Stedelijk Museum Zutphen)
–  woensdag 10 april (Praktijkschool De Steiger i.s.m. PIT Veiligheidsmuseum)
–  donderdag 11 april (Pontes Pieter Zeeman i.s.m. Watersnood Museum)

Amsterdam, 28 maart 2019 – Scholieren uit het voortgezet onderwijs die hun eigen tentoonstelling mogen samenstellen? Tijdens de Nationale Museumweek is dat zichtbaar in 8 pop-up musea door het hele land. Dit jaar zijn drie ‘gouden pop-up musea’ onderdeel van de Museumweek-hoofdprogrammering: in Zutphen, Lelystad en in Zierikzee. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep “dichterbij dan je denkt”!

Scholieren die als curator zelf een tentoonstelling samenstellen en inrichten uit het depot van een museum in de buurt. En vervolgens zelf motiveren waarom zij juist deze voorwerpen hebben gekozen: in de pop-up musea tijdens de Nationale Museumweek is het mogelijk. Op deze wijze kan een museum bijdragen aan de persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen. Want vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.

Het pop-up museum biedt allerlei aanknopingspunten met lesprogramma’s in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Dit jaar zijn drie “gouden pop-up musea” uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen, PIT Veiligheidsmuseum en Watersnoodmuseum onderdeel van de hoofd-programmering van de Nationale Museumweek. In nog eens vijf andere plaatsen zijn pop-up musea te vinden.Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor de jonge doelgroep “dichterbij dan je denkt”:

• Vrijdag 5 april 15.30 uur: Opening pop-up museum in Berger Scholengemeenschap i.s.m. Museum Kranenburgh – Bergen
  • Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Values College i.s.m. Museum van Bommel van Dam – Venlo
  • Maandag 8 april 16.00 uur: Opening pop-up museum Montessori Lyceum Groningen i.s.m. Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen
  • Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Theater HAVO i.s.m. Museum Boijmans van Beuningen – Rotterdam
  • Dinsdag 9 april 09.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in Praktijkonderwijs Zutphen i.s.m. Stedelijk Museum Zutphen – Zutphen
  • Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in De Steiger Praktijkonderwijs i.s.m. PIT Veiligheidsmuseum – Lelystad
  • Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening pop-up museum in Stedelijk Lyceum Innova i.s.m. De Museumfabriek – Enschede
  • Donderdag 11 april 09.30 uur: Opening Gouden pop-up museum in Pontes Pieter Zeeman i.s.m. Watersnoodmuseum – Zierikzee

Tijdens de vijfde Nationale Museumweek die plaats vindt van 8 t/m 14 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Er gebeurt tijdens Nationale Museumweek nog veel meer, een overzicht:

Voor alle laatste ontwikkelingen, overige programmering en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte

goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2018 hebben bijna 1,4 miljoen kaarthouders 8,9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea circa 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.