De Ploeger pronkt vol arbeidstrots in Helmond tijdens Nationale Museumweek

Donderdag 6 april 2017

Elly Blanksma (Burgemeester Helmond) en Marianne Splint (Directeur Museum Helmond) onthullen de Gouden Ploeger met een hamerslag

De Ploeger van Meunier, als origineel niet groter dan 60 centimeter, staat tot en met zondag op het Havenplein in Helmond. Speciaal voor de Nationale Museumweek werd het ruim 10 meter hoge Gouden Pronkstuk vandaag door Elly Blanksma (Burgemeester Helmond) en Marianne Splint (directeur Museum Helmond) met een hamerslag onthuld. Presentator Klaas van Kruistum vroeg de Burgemeester naar de waarde van de Ploeger voor Helmond: “Hij appelleert aan de mentaliteit van Helmonders: aanpakken en “kei-hard” werken”, aldus Elly Blanksma.

Marianne Splint, directeur Museum Helmond “De ploeger is écht het pronkstuk van onze collectie. En deze week staat hij hier fier te pronken als een echte veldheer, de trots van de arbeidersbeweging én ons museum”. Elly Blanksma vervolgt: “Het museumkasteel is even oud als de stad Helmond. Het verrijkt onze gemeente met alle pronkstukken, het leert ons zoveel over onszelf en dat maakt ons in de kern gelukkig!”.

De Belgische kunstenaar Constantin Meunier heeft grote invloed op de realistische kunst van het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid weer ondanks de zware arbeids- en levensomstandigheden. Een boer met ontbloot bovenlijf is aan het ploegen. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt of de man de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt.

Passanten worden tot het einde van de Museumweek, komende zondag, nog verrast door de Gouden Ploeger. Dit pronkstuk is het gehele jaar door, in brons te bewonderen in Museum Helmond. Tijdens de Museumweek zetten ruim 400 musea hun pronkstukken, ons echte goud, in de schijnwerpers.