Nationale Museumweek 2017 gestart met onthulling interactieve Gouden Letterkast in Dordrecht
2 april 2017

Met de onthulling van de Gouden Letterkast is de derde Nationale Museumweek vanmiddag gestart. Om 16.00 uur werd de Letterkast, het eerste Gouden Pronkstuk van deze Museumweek, door presentator Klaas van Kruistum en Wethouder Heijkoop (Onderwijs) onthuld. Passanten worden een week lang verrast met de grote Gouden Letterkast op het Statenplein, die het hele jaar door, in originele vorm, te zien is in het Onderwijsmuseum. Ruim 400 musea zetten deze Museumweek hun museale pronkstukken, ons echte goud, in de schijnwerpers.

Op de afbeelding Start Museumweek 2017, Dordrecht (vlnr: Klaas van Kruistum, Tijs van Ruiten/dir. Onderwijsmuseum, Peter Heijkoop/Wethouder Educatie)

De Gouden Letterkast is net als het origineel ook functioneel. Iedereen kan tot het einde van de Museumweek, 9 april, zelf een persoonlijke boodschap insturen (via Twitter met #GoudenZin). Dit bericht verschijnt vervolgens op het levensgrote LED-scherm in de Gouden Letterkast (9×7 meter). Zo werd de Museumweek precies om 16.00 uur door Wethouder Heijkoop afgetrapt.

Wethouder Heijkoop: “Het Onderwijsmuseum met de Letterkast en de ontelbare andere pronkstukken, trekt veel publiek naar Dordrecht. Daarmee is dit museum, samen met de overige musea uit de gemeente, heel belangrijk voor Dordrecht. De musea vormen eigenlijk het hart van onze mooie stad!”.

Tijs van Ruiten, directeur van het Onderwijsmuseum: “De Letterkast was de eerste manier om klassikaal te leren lezen, het werd daarom ook wel de leesmachine genoemd. Door hem leren wij nu nog steeds lezen met de klanken “oe”, “ui” en “eu” en alle andere combinaties die we kennen.”

Gedurende deze Museumweek wordt het bestaansrecht van de Letterkast op een moderne manier opnieuw relevant gemaakt.

Precies 200 jaar geleden ontwikkelde P.J. Prinsen (1777-1854) een letterkast die leerlingen klassikaal moest leren lezen. De Letterkast werd door de Museumkaarthouders gekozen tot eerste Gouden Pronkstuk van de Museumweek. Het pronkstuk won met een overtuigende meerderheid van de ruim 20.000 stemmers.