Nationale Museumweek 2017 geopend  met interactieve Gouden Letterkast
25 januari 2018

Nationale Museumweek 2017 geopend met interactieve Gouden Letterkast

Met de onthulling van de Gouden Letterkast is de derde Nationale Museumweek vanmiddag gestart. Om 16.00 uur werd de Letterkast, het eerste Gouden Pronkstuk van deze Museumweek, door presentator Klaas van Kruistum en Wethouder Heijkoop (Onderwijs) onthuld. Passanten worden een week lang verrast met de grote Gouden Letterkast op het Statenplein, die het hele jaar door, in originele vorm, te zien is in het Onderwijsmuseum. Ruim 400 musea zetten deze Museumweek hun museale pronkstukken, ons echte goud, in de schijnwerpers.

De Gouden Letterkast is net als het origineel ook functioneel. Iedereen kan tot het einde van de Museumweek, 9 april, zelf een persoonlijke boodschap insturen (via Twitter met #GoudenZin). Dit bericht verschijnt vervolgens op het levensgrote LED-scherm in de Gouden Letterkast (9×7 meter). Zo werd de Museumweek precies om 16.00 uur door Wethouder Heijkoop afgetrapt.

Wethouder Heijkoop: “Het Onderwijsmuseum met de Letterkast en de ontelbare andere pronkstukken, trekt veel publiek naar Dordrecht. Daarmee is dit museum, samen met de overige musea uit de gemeente, heel belangrijk voor Dordrecht. De musea vormen eigenlijk het hart van onze mooie stad!”.

Tijs van Ruiten, directeur van het Onderwijsmuseum: “De Letterkast was de eerste manier om klassikaal te leren lezen, het werd daarom ook wel de leesmachine genoemd. Door hem leren wij nu nog steeds lezen met de klanken “oe”, “ui” en “eu” en alle andere combinaties die we kennen.”

Gedurende deze Museumweek wordt het bestaansrecht van de Letterkast op een moderne manier opnieuw relevant gemaakt.

Precies 200 jaar geleden ontwikkelde P.J. Prinsen (1777-1854) een letterkast die leerlingen klassikaal moest leren lezen. De Letterkast werd door de Museumkaarthouders gekozen tot eerste Gouden Pronkstuk van de Museumweek. Het pronkstuk won met een overtuigende meerderheid van de ruim 20.000 stemmers.

Over de Nationale Museumweek

Tijdens de derde Nationale Museumweek die plaats vindt van 3 – 9 april 2017, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan. Op dinsdag 4 april in Assen (Meisje van Yde) en donderdag 6 april in Helmond (De Ploeger) zijn de andere onthullingen.

Op de afbeelding Start Nationale Museumweek 2017, Dordrecht (vlnr: Klaas van Kruistum, Tijs van Ruiten/dir. Onderwijsmuseum, Peter Heijkoop/Wethouder Onderwijs)

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.