‘Modern Skills’ van verleden tot heden
11 april 2018

‘Modern Skills’ van verleden tot heden

Scholieren CSG Liudger stellen eigen museum samen uit collectie Observeum Museum & Sterrenwacht!

Tekst gaat verder onder de video:

Burgum, 11 april 2018 – Nieuw publiek bereiken met pop-up musea in scholen, dat doen verschillende musea gedurende de Nationale Museumweek. Vandaag werd met voorwerpen uit het Observeum een pop-up museum geopend in CSG Liudger te Burgum. De leerlingen noemen de tentoonstelling ‘De Wereld door de jaren heen in Burgum’. De wethouder Cultuur (Tytjerksteradiel), Ellen Bruins Slot, opende het bijzondere museum: “We moeten als gemeente meer aandacht hebben voor dit soort samenwerkingen, waarbij jongeren op een andere manier kennis opdoen. Dit is een mooie aanzet om dat, ook als gemeente, actiever aan te jagen”. Henk Kloosterman, bestuursvoorzitter Observeum vult aan: “De leerlingen hebben de link weten te leggen tussen het verleden en het heden, precies zoals bij ons in het museum! Daardoor krijgt het publiek in dit pop-up museum een waardige indruk van onze collectie in het Observeum”. De leerlingen zijn vereerd dat zij deze pronkstukken mogen presenteren: “Dat we in ons eerste jaar zo’n verantwoordelijke taak krijgen is heel bijzonder. Dan ga je toch op een heel andere manier naar het museum en de collectie kijken!”.

Mieke IJedema, locatiedirecteur van het Liudger, is blij met de verankering in het lesprogramma: “Het project is perfect ingepast in het vak ‘Modern Skills’. Waarbij leerlingen vaardigheden passend bij de 21ste eeuw worden bijgebracht. Het samenstellen van een pop-up museum past daar naadloos in. Eén van de onderdelen is namelijk probleemoplossend denken, die vaardigheid is flink getraind tijdens de voorbereidingen. Er komt nogal wat kijken bij zo’n pop-up museum en zie het resultaat: een tentoonstelling van formaat!”. Het pop-up museum is t/m vrijdag (13 april) te bewonderen en tijdens schooluren vrij toegankelijk.

Scholieren stellen tijdens de Nationale Museumweek een tentoonstelling samen uit het depot van een (regionaal) museum in de buurt. Ook richten zij de tentoonstelling zelf in en motiveren zij hun keuze voor de voorwerpen en verhalen die zij ermee willen vertellen. Op deze wijze kan een pop-up museum bijdragen aan de persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen. Het pop-up museum biedt interessante aanknopingspunten voor lesprogramma’s. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die aan de pop-up musea werken verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.
Dit jaar zijn drie ‘gouden pop-up musea’ in Leiden, Burgum en Venlo uit de collecties van Naturalis, Observeum en Limburgs Museum onderdeel van de hoofd-programmering. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep “dichterbij dan je denkt”!
Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.
Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:
  • maandag 9 april: Onthulling Gouden zandsculptuur Slot Loevestein (Zaltbommel)
  • dinsdag 10 april: Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek i.s.m. Naturalis (Leiden)
  • woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
  • woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
  • donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
  • vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
  • vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
  • zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
  • zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)
Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.