Man en Kunst tijdens de Nationale Museumweek
26 maart 2019

Man en Kunst tijdens de Nationale Museumweek

In de Nationale Museumweek vertelt Lucas De Man iedere avond in het AVROTROS-programma Man en Kunst het verhaal achter een iconisch kunstwerk uit de vaste collectie van een museum. Maandag 8 t/m zaterdag 13 april 22.45 uur, NPO2. Niet op dinsdag 9 april.

Maandag 8 april:  Egon Schiele, Gemeentemuseum Den Haag
De Oostenrijkse expressionist Egon Schiele was berucht om zijn erotische schilderijen van jonge vrouwen. Gemeentemuseum Den Haag heeft echter één van zijn ‘bravere’ doeken: het wereldberoemde portret van zijn vrouw Edith.

Woensdag 10 april: Piero Manzoni, Stedelijk Museum Amsterdam
De Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni maakte kunst met zijn eigen adem, hij signeerde lichamen en blikte eigen poep in. Dat laatste werk zou uitgroeien tot icoon van de avant-gardekunst. Maar het begon allemaal met zijn reeks witte schilderijen, door Manzoni Achromes genoemd, zonder kleur.

Donderdag 11 april: Yayoi Kusama, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama heeft als bijnaam The Polkadot Princess. Ál haar werk komt voort uit haar geestelijke gesteldheid. Zo ook Infinity Mirror Room – Phalli’s Field, een gigantische spiegelkamer met duizenden rode stippen, fallussen en eindeloze spiegelingen waarin je je volledig – in haar geest – kunt onderdompelen.

Vrijdag 12 april: Constatin Brancusi,  Kröller-Muller Museum Otterlo
Het is bijna Pasen dus ook Lucas De Man gaat op zoek naar eieren. Kunstenaars als Jeff Koons en Fabergé zijn er ook dol op. Er is echter één ei aller kunsteieren en dat is dat van de beroemde Roemeense beeldhouwer Constatin Brancusi. Hij noemde het werk dan ook le commencement du monde, het begin van de wereld.

Zaterdag 13 april: Hendrick Goltzius, Frans Hals Museum Haarlem: let op: NPO2, 22.30 uur
De Haarlemse kunstschilder Hendrick Goltzius genoot vooral in het buitenland een grote reputatie. Hij was zó bekend dat-ie vaak incognito moest reizen en zijn misvormde rechterhand onder zijn mantel verborg. Goltzius introduceerde het Hollands maniërisme: mensfiguren met lange, gedraaide lichamen en kleinere hoofden. In zijn levensgrote schilderij Hercules en Cacus zien we vooral de klassieke verhoudingen terug.