Leerlingen Praktijkschool De Steiger voor een week museumdirecteur!
10 april 2019

Leerlingen Praktijkschool De Steiger voor een week museumdirecteur!

Inspiratie voor het leven door samenstellen eigen museumtentoonstelling

Opening pop-up museum Praktijkschool De Steiger

Lelystad, 10 april 2019 – Vroeg contact met museale collecties is cruciaal voor blijvende binding en waardering in het latere leven. Leerlingen van Praktijkschool De Steiger (Lelystad) hebben daarom voor de Nationale Museumweek, 8 t/m 14 april, een eigen tentoonstelling samengesteld met voorwerpen uit PIT Veiligheidsmuseum (Almere). Voor schooldirecteur Tom Heimerikx is het een nieuwe ervaring: “Trots dat deze praktijkleerlingen over hun eigen drempel zijn gestapt want dat is hier écht gebeurd. Zo’n tentoonstelling samenstellen is niet niks en dat aan elkaar en bezoekers presenteren is helemaal een grote stap. Dit vergeten de leerlingen, hun omgeving en wij als school nooit meer: het museum is nu dichterbij dan ooit”. Speciaal voor de opening rukte zelfs het brandweerkorps uit Lelystad uit.

Voor PIT Veiligheidsmuseum is het uitlenen van voorwerpen aan een school een bijzondere ervaring: “Compliment aan de leerlingen die écht in ons museum op onderzoek zijn gegaan en op basis van de door hen zelf gekozen thema’s de museale stukken hebben uitgezocht. Deze tentoonstelling vertelt daarom een eigen verhaal”, aldus museumdirecteur Harry van Boven. Ook Peter Schot, Wethouder Kunst en Cultuur Lelystad, is enthousiast over de samenwerking tussen school en museum: “Je merkt dat deze kinderen helemaal gegaan zijn voor deze expositie. Dat is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. In musea leer je meer over je omgeving en meer over jezelf. Voor je het weet staan er nieuwe brandweer, schilders of actrices op!”.

Het pop-up museum is voor iedereen geopend van woensdag 10 april t/m vrijdag 12 april van 15.00-16.00uur. Tijdens de Nationale Museumweek worden 8 pop-up musea door het hele land geopend.

Over pop-up musea
Scholieren die als curator zelf een tentoonstelling samenstellen en inrichten uit het depot van een museum in de buurt. Het pop-up museum biedt daardoor allerlei aanknopingspunten met lesprogramma’s in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken. Vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.

Dit jaar zijn drie “gouden pop-up musea” uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen, PIT Veiligheidsmuseum en Watersnoodmuseum onderdeel van de hoofd-programmering van de Nationale Museumweek. In nog eens vijf andere plaatsen zijn pop-up musea te vinden. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor de jonge doelgroep “dichterbij dan je denkt”:

  • Vrijdag 5 april 15.30 uur: Opening pop-up museum in Berger Scholengemeenschap i.s.m. Museum Kranenburgh – Bergen
  • Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Values College i.s.m. Museum van Bommel van Dam – Venlo
  • Maandag 8 april 16.00 uur: Opening pop-up museum Montessori Lyceum Groningen i.s.m. Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen
  • Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Theater HAVO i.s.m. Museum Boijmans van Beuningen – Rotterdam
  • Dinsdag 9 april 09.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in Praktijkonderwijs Zutphen i.s.m. Stedelijk Museum Zutphen – Zutphen
  • Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in De Steiger Praktijkonderwijs i.s.m. PIT Veiligheidsmuseum – Lelystad
  • Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening pop-up museum in Stedelijk Lyceum Innova i.s.m. De Museumfabriek – Enschede
  • Donderdag 11 april 09.30 uur: Opening Gouden pop-up museum in Pontes Pieter Zeeman i.s.m. Watersnoodmuseum – Zierikzee

Tijdens de vijfde Nationale Museumweek die plaats vindt van 8 t/m 14 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Er gebeurt tijdens Nationale Museumweek nog veel meer, een overzicht:
Voor alle laatste ontwikkelingen, overige programmering en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

Over de Museumvereniging
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2018 hebben bijna 1,4 miljoen kaarthouders 8,9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea circa 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.

Kijk voor impressies van de Museumweek op: www.nationalemuseumweek.nl/videos/

Meer nieuws

Latifah en Re:Freshed Orchestra sluiten Nationale Museumweek 2019 spetterend af in het Amsterdam Museum!

Latifah en Re:Freshed Orchestra sluiten Nationale Museumweek 2019 spetterend af in het Amsterdam Museum!

Programma Golden Hour in het Amsterdam Museum

Programma Golden Hour in het Amsterdam Museum

Programma Golden Hour in Museum Het Valkhof

Programma Golden Hour in Museum Het Valkhof