Latifah en Re:Freshed Orchestra sluiten Nationale Museumweek 2019 spetterend af in het Amsterdam Museum!
14 april 2019

Nieuwe bezoekers ontdekken de verhalen van ruim 400 museale collecties!

Amsterdam, 14 april 2019 – Nieuwe bezoekers verrassen en verbinden met ons aller museale collecties was het doel van de vijfde Nationale Museumweek. Ruim 400 musea deden de afgelopen week actief mee en bereikten daarmee een nieuw publiek. Met honderden bijzondere activiteiten waardoor een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, ons échte goud, extra in de schijnwerpers stond. Via social media werden bovendien duizenden bezoekers, museumvrijwilligers en medewerkers verbonden in het Gouden Kader met #OnsEchteGoud.

Gouden Pronkstuk
Mensen die niet of nauwelijks in musea komen, werden de afgelopen week geconfronteerd met museale pronkstukken. Bijvoorbeeld op een parkeerterrein bij McDonalds langs de A44. Daar onthulde astronaut André Kuipers een Gouden Replica van zijn eigen astronautenpak. Als uitnodiging aan alle passanten om het origineel te bezoeken in Space Expo te Noordwijk. Het Gouden pak stond dit weekend ook in Noordwijk bij het druk bezochte bloemencorso.

Pop-up musea
Ook honderden scholieren werden in hun eigen omgeving verbonden met museale collecties. Op acht scholen door het hele land stelden zij zelf pop-up musea samen. Dit in nauwe samenwerking met musea uit de buurt. Zo leren zij al vroeg de waarde van onze museale voorwerpen en collecties. Om zo school, museum en omgeving te verrassen met ons échte goud!
Golden Hours
Millennials werden via een op hen gerichte social media campagne uitgenodigd voor twee drukbezochte concerten in Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Museum Amsterdam: de Golden Hours. Rapper Latifah en Re:Freshed Orchestra trokken een geheel nieuw publiek. Dat eenmaal over de museumdrempel, niet alleen de muziek, maar ook de tentoonstelling bewonderde. Voor de meeste bezoekers was het hun eerste ontmoeting met een museale collectie.
MuseumkaartMatch-activiteiten
Ook voor de vaste fans, de Museumkaarthouders was er speciale aandacht. Met 45 MuseumKaartMatch-activiteiten zijn ruim 2500 kaarthouders samengebracht. De musea organiseerden verschillende activiteiten waarbij kaarthouders niet alleen de collectie maar ook elkaar beter leerden kennen.
image

De zesde Nationale Museumweek is van 20 t/m 26 april 2020! Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!

Aftermovie van de Nationale Museumweek 2019:

Kijk voor impressies van de Museumweek op: www.nationalemuseumweek.nl/videos/