Helmond brengt ode aan iconische ‘Ploeger’ tijdens de Nationale Museumweek
11 april 2018

Helmond brengt ode aan iconische ‘Ploeger’ tijdens de Nationale Museumweek

Senna (Voice-Kids) en Leon van der Zanden zetten oer-Brabantse Ploeger in het zonnetje

Tekst gaat verder onder de video.

Helmond, 11 april 2018 – De grote gouden replica van ‘De Ploeger’ is speciaal voor de Nationale Museumweek teruggekeerd naar Helmond. Daar staat hij, 14 meter hoog, op het Kasteelplein voor de Traverse, tot 15 april te schitteren. Cabaretier en geboren Helmonder Leon van der Zanden schreef een speciale ode aan de Ploeger: “Deze trotse man staat hier op het voetstuk dat hij nooit kreeg. Terwijl dat hem wel past; een gouden trofee voor een bescheiden ploeger die zelf nooit om een eerbetoon zou vragen”. Museumdirecteur Marianne Splint vult aan: “De Ploeger krijgt het eerbetoon dat hij verdient, met alleen al 30.000 automobilisten die hem dagelijks passeren. Het beeld weerspiegelt vol kracht de arbeidsstad die Helmond is; het DNA van iedere Helmonder.”

Helmondse Senna (winnaar Kids-Voice) bracht tijdens de onthulling een speciale lofzang. “Flink Zijn, omdat we allemaal kunnen leren van het doorzettingsvermogen van De Ploeger. Het is fijn om thuis, met Helmonders onder elkaar, dit lied te zingen”. Presentatrice en ambassadrice Kim-Lian van der Meij, nam het publiek mee in een muzikale tour rond het Gouden Pronkstuk. Het origineel, een bronzen sculptuur, is niet groter dan 60 centimeter. Het beeld werd speciaal voor de Museumweek uitvergroot tot een 14-meter hoog, blinkend, gouden pronkstuk. Om zo omstanders te verrassen, inspireren en confronteren met het beeld uit 1896 dat om de hoek in Kasteel Helmond “in het echt” te bewonderen is.

Een boer met ontbloot bovenlijf is aan het ploegen. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt of de man de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. De Belgische kunstenaar Constantin Meunier heeft grote invloed op de realistische kunst van het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid, fier, weer ondanks de barre arbeids- en levensomstandigheden. Het bronzen origineel maakt deel uit van de collectie ‘Mens en Werk’ en is alleen tijdens de Nationale Museumweek te bewonderen in het Museum Helmond, Kasteelplein 1 te Helmond.
Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.
Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:
  • maandag 9 april: Onthulling Gouden zandsculptuur Slot Loevestein (Zaltbommel)
  • dinsdag 10 april: Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek i.s.m. Naturalis (Leiden)
  • woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
  • woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
  • donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
  • vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
  • vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
  • zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
  • zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)