Harlingen loopt massaal uit voor waterprojectie van varende Gouden Halve Maen
14 april 2018

Harlingen loopt massaal uit voor waterprojectie van varende Gouden Halve Maen

Meer dan 2.500 Harlingers zien Halve Maen opnieuw uitvaren

Harlingen, 13 april 2018 – De gouden verschijning van VOC-schip de Halve Maen uit het Hannemahuis is Harlingen binnengevaren. Daar is dit roemruchte schip als gigantische 3D-animatie via een feeërieke waterprojectie t/m zondag, het einde van de Nationale Museumweek 2018, te zien. Museumdirecteur Hugo ter Avest is trots op het pronkstuk uit het Hannemahuis: “Harlingen heeft een maritiem verleden. Bovendien woonde en werkte de maker van deze replica, Lolke Johannes van der Wal, in Harlingen. Daarom heeft de Halve Maen zo’n prominente plek in de stad!”. Dat werd beaamd door loco-burgemeester van Harlingen Hein Kuiken: “De stad Harlingen is een openlucht museum en een prachtig decor voor de Halve Maen. Het Hannemahuis slaagt er steeds in met bescheiden middelen onze prachtige collectie te presenteren en zo een breed publiek aan te spreken. En zie hier de indrukwekkende bewijsvoering: Harlingen is uitgelopen voor dit Gouden Pronkstuk!”.

De onthulling van de Gouden Waterprojectie werd muzikaal omlijst door de ‘4Tuoze Matroze’. Zij schreven speciaal voor de gelegenheid het lied ‘Halve Maen’. Ambassadrice Kim-Lian van der Meij kondigde tot slot de Skúmkoppen aan, een Harlings Zeemanskoor dat de onthulling afsloot.

Bekijk hieronder het videoverslag (tekst loopt door na video):

Dit schaalmodel van de Halve Maen is door het Hannemahuis in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum te Hoorn en daar het hele jaar te bewonderen. Daarom gaat de Halve Maen voor de Nationale Museumweek eenmalig terug naar waar het schip vandaan komt.

De Halve Maen dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC maakte. Tegen de orders van de VOC in, verkende de oostkust van Noord-Amerika op zoek naar een alternatieve zeeroute naar de rijkdommen van Indië. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Een replica van de Halve Maen is het hele jaar te zien bij het Westfries Museum.

Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaats vindt van 9 t/m 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.

Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:

• maandag 9 april: Onthulling Gouden zandsculptuur Slot Loevestein (Zaltbommel)
  • dinsdag 10 april: Opening Gouden pop-up museum in Mytylschool De Thermiek i.s.m. Naturalis (Leiden)
  • woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
  • woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
  • donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
  • vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
  • vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
  • zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
  • zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)

Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.