Friese zanger Tim Douwsma directe nazaat van Friese held Grutte Pier

Woensdag 20 april 2016

Musea bieden onverwachte ontmoetingen

De bekende Friese zanger Tim Douwsma is een directe nazaat van de Friese vrijheidsheld Grutte Pier. Dat bleek woensdagochtend tijdens de onthulling van het Gouden Zwaard van Grutte Pier op het Zaailand te Leeuwarden. Daar werd Tim Douwsma door het officiële Grutte Pier-ûndersyksteam (Grutte Pier-onderzoeksteam) “welkom geheten” in de familie. Naast de oorkonde kreeg Tim ook een stamboomoverzicht waaruit blijkt dat hij in de 12de graad (!) een directe achterneef is van Pier Gerlofs Donia (Grutte Pier).

Woensdag staat de Nationale Museumweek in het teken van de verbindende waarde van museale collecties. Daarom werd in Leeuwarden aan scholieren uitleg gegeven over het verhaal achter het Zwaard van Grutte Pier. Grutte Pier was een boer wiens vrouw werd vermoord door de Hollanders. Volgens Tim Douwsma werd hij daardoor zo kwaad dat hij de strijd vol aan ging.

Sjoerd Feitsma, wethouder Cultuur Leeuwarden, is trots op het zwaard Van Grutte Pier en de verbindingen die door dit Friese verhaal gelegd worden. Zo staat Tim Douwsma via zijn verwantschap met Grutte Pier in het illustere rijtje BN’ers: Arjen Lubach, Doutzen Kroes, Sjinkie Knegt, André Kuipers en vele anderen. Allen hebben een lijntje naar Grutte Pier.KLAAS&TIM_JLOUSBERG__D3_8629_WEB

Voor meer informatie facebookpagina Grutte Pier | De famylje of www.gruttepierdefamylje.nl