Boomkwekerijmuseum Boskoop laat unieke waarde voor regio zien tijdens Nationale Museumweek
4 april 2017

“Pas als we weten waar we vandaan komen, kunnen we verstandige keuzes maken voor de toekomst”, was de conclusie van Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, in het Gouden Gesprek vandaag. Samen met Kees van Twist (voormalig directeur Groninger Museum), Noud Slot (bestuursvoorzitter Boomkwekerijmuseum), Michiel Gerritsen (voorzitter Greenport Boskoop), ging hij in gesprek over de waarde van musea en hun collecties. Kees van Twist was bovendien de eerste stagiair tijdens de Nationale Museumweek. Aansluitend presenteerde Hadassah de Boer op SublimeFM het Gouden Gesprek.

Op de afbeelding Gouden Gesprek op SublimeFM onder leiding van Hadassah de Boer

“Niet alleen voor de regio zijn de boomkwekers heel belangrijk, de economische waarde gaat tot ver over de grenzen. Zelfs in China kijken ze hoe we in Boskoop kweken. Alleen dat is al reden genoeg om deze tradities te bewaren in een museum”, aldus Jaap Smit. Dat werd bekrachtigd door Kees van Twist, die vandaag het museum beter leerde kennen tijdens zijn Museumstage, “Daar moeten de provincie en gemeente dan ook verantwoording voor willen nemen. Musea hebben steun nodig en kunnen niet alleen leven van sponsoren en bezoekers.”

Ook het belang van vrijwilligers werd benadrukt: “Er werken hier in totaal 78 vrijwilligers om het museum draaiende te houden”, aldus Noud Slot. “Het is niet alleen je drijvende kracht, het is ook de motor achter je PR, zij zijn de beste ambassadeurs voor je museum”