2000-jaar oud ‘Meisje van Yde’ herleeft tijdens Nationale Museumweek
9 april 2017

2000-jaar oud ‘Meisje van Yde’ herleeft tijdens Nationale Museumweek

Met een Gouden Hologram komt “Het Meisje van Yde” vandaag na twee eeuwen weer tot leven aan de Kop van de Vaart in Assen. Tot het einde van de Museumweek (9 april) vertelt zij het publiek wat ze allemaal heeft gezien sinds het begin van onze jaartelling. Burgermeester Marco Out van Assen bracht, samen met presentator Klaas van Kruistum en museumconservator Vincent van Vilsteren, met een druk op de gouden knop “Het Meisje van Yde” tot leven. Muziektweeling Tangarine bracht speciaal voor de onthulling een speciale ode, “Welkom in het later, dit is nu de toekomst”, aan het bekendste veenlijkje uit Yde.

Op de afbeelding Burgermeester Marco Out (Assen) en Wethouder Miriam van Dijk (Yde) onthullen met druk op gouden knop, het Gouden Meisje van Yde

Met de onthulling van het Gouden Meisje van Yde gaan we terug naar het begin van onze jaartelling. “Haar verhaal laat je fantasie spreken”, aldus Burgermeester Out. “Ze is een icoon dat veel mensen naar de regio en de stad Assen trekt”. Conservator van het Drents Museum, Vincent van Vlisteren, vult aan: “Het Meisje van Yde, het mooiste veenlijk uit Nederland, laat je oog in oog staan met onze geschiedenis. Ze laat ons pijnlijk zien hoe onze voorouders omgingen met de buitenwereld en de Goden. Een mensenoffer is het hoogste offer mogelijk, dus “Het Meisje van Yde” is een belangrijk pronkstuk uit de pre-historie”.

Passanten zullen nog tot en met zondag verrast worden door “Het Meisje van Yde” dat het hele jaar door, in haar naakte eenvoud te bewonderen is in het Drents Museum. Tijdens de Museumweek zetten ruim 400 musea hun pronkstukken, ons echte goud, in de schijnwerpers.

Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd “Het Meisje van Yde” gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Tijdens de Nationale Museumweek komt “Het Meisje van Yde” in Assen weer even tot leven.