Waarom – juist nu – de Nationale Museumweek?

 In deze lastige tijden bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost

Nationale Museumweek 2020 geeft in digitale vorm toch toegang tot een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is

Het zijn vreemde en verdrietige tijden. Tijden waarbij we thuis, achter de voordeur, in de woonkamer, op de bank in vrijheid beperkt zitten. Iedereen moet een steentje bijdragen in deze bizarre strijd tegen het coronavirus. We zijn iedereen die z’n best doet maar vooral onze helden in o.a. de zorg, de schoonmaaksector, de winkels enorm dankbaar!

Dit jaar, tijdens de zesde editie van de Nationale Museumweek van 20 t/m 26 april, wilden we 75 jaar culturele vrijheid vieren. Een bijzondere week die we samen zouden organiseren met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar we moeten allemaal binnenblijven. Daardoor zijn de straten leeg. En onze musea stiller dan stil.

Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Wie kan een schouder zijn waarop we rustig kunnen bijkomen? Inderdaad, dat is onze kunst die alle tijden heeft doorstaan. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek!

Daarom een digitale Nationale Museumweek! Met als thema: ”Ontdek – juist nu – ons  échte goud. In vrijheid.” We komen naar jou toe met een online ode aan 75 jaar culturele vrijheid, in de vorm van een digitaal Gouden Pronkstuk waar je meer dan 400 pronkstukken van musea door heel het land kunt bekijken. Met online museumtours. En met verhalen over kunst en erfgoed. Daarnaast zullen we tijdens de digitale Nationale Museumweek elke dag online te zien zijn met #OnsEchteGoud uitzendingen! Waarin jij ook  jóúw eigen meest troostende kunstwerk kunt laten zien, en jouw bijpassende persoonlijke verhaal kunt delen met de rest van Nederland.

Ontdek alles via www.museumweek.nl en geniet online van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ontdek -juist nu- samen ons échte goud. In vrijheid!

#OnsEchteGoud

Volg ons via Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

 

De Museumweek

Waar… 

Waar komt ons verleden tot leven?
Waar bewaren we onze schatten?
Waar kunnen we leren wie we zijn?
Waar komen we weer even tot onszelf?
Waar hebben we onverwachte ontmoetingen?
Waar vinden wij ons echte goud?

Musea belangrijker dan ooit

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

Ons culturele kapitaal, ons echte goud

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud!

Ontdek ’t samen!

Dat enorme culturele kapitaal is van ons allemaal. Ieder jaar is er een museumweek: samen ontdekken we ons échte goud. Voor een week lang staan de ruim 400 pronkstukken en de musea in de schijnwerpers, een week lang kan iedereen genieten van het culturele kapitaal wat Nederland te bieden heeft. Dit jaar van maandag 20 t/m zondag 26 april 2020 en geheel digitaal via www.museumweek.nl

 

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2018 hebben bijna 1,4 miljoen kaarthouders 8,9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea circa 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.

 

Aftermovie – Nationale Museumweek 2019