Dag 4; al honderduizend bezoekers in digitale musea
23 april 2020

Dag 4; al honderduizend bezoekers in digitale musea

‘Een enorme behoefte aan creativiteit in deze tijd’

Amsterdam 23 april 2020 – De Nationale Museumweek 2020 is over de helft en volop op stoom. Dat blijkt uit de digitale bezoekcijfers van de musea. Want inmiddels blijken al honderdduizend mensen online de musea te hebben bezocht. Mensen kunnen deze hele week genieten van bijna 300 online extra’s zoals virtuele tours, online rondleidingen en worskhops. Ook wordt er speciaal voor deze week elke dag een live uitzending gemaakt. #OnsEchteGoudTV, gepresenteerd door Sahil Amar Aïssa, neemt elke dag om 16:00 uur digitaal de kijker op sleeptouw door de digitale Museumweek. Daarnaast kunnen bezoekers virtueel het digitale Gouden Pronkstuk bezoeken dat op de virtueel nagebouwde Dam staat. Meer dan 400 pronkstukken van musea en honderden ingestuurde kunstwerken van deelnemers zijn hier te bekijken. Samen vormen zij een eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Dat zo veel mensen online de musea bezoeken is toch wel opvallend; er is door de intelligente lockdown die Nederland al weken in haar greep heeft een grote behoefte aan afleiding, troost en inspiratie. ‘De culturele schatten die van ons allemaal zijn en Nederland rijk is, kunnen die afleiding, troost en inspiratie bieden. Ik ben heel blij dat zo veel mensen momenteel in die schatten duiken en daardoor voor heel even niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk kleur in hun leven krijgen’, aldus Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging. De Museumvereniging is de organisator van de Nationale Museumweek die dit jaar voor de zesde keer georganiseerd wordt, dit jaar volledig digitaal. Bij de Museumvereniging zijn meer dan 400 musea aangesloten, verspreid over heel Nederland. Vanwege het bijzondere thema van dit jaar, 75 jaar culturele vrijheid, wordt deze editie in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd.

Foto: Jorrit Lousberg

Dag 4 – wat viel er te beleven?

Museumweek was weer live: vierde uitzending #OnsEchteGoudTV

Directeur van Het Stedelijk Museum Schiedam, Deirdre Carasso, schoof als eerste gast aan. Toen de coronamaatregelen net van kracht waren, verschenen er knuffeldieren achter de vensterbanken van mensen. Waarom? Speciaal voor de kinderen: zodat ze op Berenjacht konden. Maar Carasso bedacht iets anders, Troostkunst: “We vragen kunstenaars om kunst te maken, daar maken wij affiches van die we door heel de stad verspreiden. Op borden, achter de ramen, echt overal. Zodat je een moment van troost hebt als je zo’n kunstwerk tegenkomt.”. De affiches door de stad zijn een groot succes. “Binnen een paar dagen hebben we honderden bestellingen gehad en we blijven nu bijdrukken. Inmiddels maken we voor alle medewerkers in de zorg ook ansichtkaarten.” aldus directeur Deirdre Carasso.

Ook was er een live verbinding met Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum. Ondanks de sluiting wil hij zorgen dat de 5000 jaar oude bouwwerken nog steeds te zien zijn “Sommige stenen wegen twintigduizend kilo en in totaal hebben we 54 hunebedden in Nederland. Het is ontzettend bijzonder om deze dingen in het echt te zien”. Ze hebben een unieke manier gevonden om ze te bezichtigen “we hebben een prachtige site gebouwd en daar kun je alles zien! Alles is gefilmd met een drone, waardoor je over het gebied kan zweven en kunt inzoomen op de hunebedden.”

Bij Sahil schoof ook Jip Heijmerink aan. Oprichter en bedenker van Thuismuseum.nl. De deuren van musea gingen dicht, maar Jip kwam meteen in actie en via haar website kunnen mensen nu alsnog van kunst genieten. “Mijn vader riep: kun je niet een thuismuseum beginnen ofzo. En eigenlijk leek dat me een super idee. Met een groep vloggers werken we samen en die kunnen in hun eentje heel veel mooie dingen laten zien. Het is belangrijk dat we het besef behouden dat we zo veel mooie kunst hebben in Nederland. En daarbij is het een goed middel voor mensen die sowieso moeilijk naar het museum kunnen”, aldus Jip Heijmerink, oprichter en bedenker van Thuismuseum.nl.

De laatste gast aan tafel was hedendaagse kunstenaar Mignon Nusteling. Op speciaal verzoek van #OnsEchteGoudTV is zij naar Museum Gouda gegaan om daar tijdens een privérondleiding te kijken naar de tentoonstelling over stillevens. “De ervaring zelf was stressvol, omdat ik in 24 uur een kunstwerk moest maken en ik het prachtige Museum Gouda met al haar facetten in het schilderij wilde verwerken. Maar het museum maakte mij wel wakker, want ik was door de quarantaine eigenlijk creatief in slaap gedut” vertelt kunstenaar Mignon Nusteling over haar bezoek in het museum. Ze liet zich inspireren door de tentoonstelling en presenteerde live in de uitzending haar kunstwerk. “Eigenlijk kun je een schilderij niet in woorden uitdrukken, dan kun je beter een dichter worden. Het thema van de Museumweek is culturele vrijheid, maar wat is vrijheid in quarantaine? Ik heb geprobeerd dat zichtbaar te maken. Omdat het ook een klassenstrijd is. Privilegeverschillen worden duidelijk in deze tijd. De ene heeft luxe de ander niet. Dat zie je hier; kreeft, bijzondere kaas, maar ook zeep, een handschoen en goedkope kleuren zoals geel en blauw.” zegt de jonge maker van het kunstwerk over haar creatie. Wat er nu met haar werk gaat gebeuren? “Misschien mag het kunstwerk naar Museum Gouda!”

Traditiegetrouw werden er weer drie bijzondere online extra’s uit het grote aanbod gehaald en uitgelicht. Allereerst werd er stilgestaan bij Museum Jan Cunen: elke middag geven ze aandacht aan een collectiestuk en plaatsen deze op hun sociale media. Zo kun je zelfs tijdens het lunchen geïnspireerd raken. Tevens werden de schijnwerpers gericht op het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier neemt Evelien je online mee door de expositie over spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Als laatste kwam het Museon uit Den Haag aan bod. Speciaal voor kinderen ontwikkelde zij ‘pret met proefjes’. Kinderen kunnen een astronautentraining volgen of zaadbommen maken.

Foto: Jorrit Lousberg

Online Gouden Pronkstuk

Sinds maandag kan iedereen in Nederland het online Gouden Pronkstuk bezoeken op de virtuele Dam. Hier zijn ruim 400 pronkstukken van musea te bekijken én honderden persoonlijk ingestuurde kunstwerken van deelnemers. Iedereen kan meedoen met het eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid door via museumweek.nl zijn of haar eigen foto in te sturen. Al bijna 500 Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Inhoud vrijdag, vijfde uitzending:

Wat kun je morgen tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

  • Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Rosa Hurkmans, Pim Verlaan en Mirjam van der Maat geven tekst en persoonlijke uitleg.
  • Botanische Tuin TU Delft, het Nederlands Openluchtmuseum en Afrika Museum presenteren hun ingezonden pronkstukken.
  • We belichten weer bijzondere en unieke online extra’s van musea. Zo kijken we naar het Rijksmuseum Twenthe waar in de Schatkamer kan worden gekeken. Zien we dat Museum Catharijneconvent een bijzondere podcast maakt en luisteren we naar de oproep van Museum Veenendaal dat hulp vraagt voor het vieren van de verjaardag van de Koning.
  • En we besteden onder andere aandacht aan Museum West Den Haag, want directeur Marie-José Sondeijker is te gast. Tevens gaat Sahil in gesprek met de directeur van Museum Speelklok, Marian van Dijk, waarbij geluisterd zal worden naar een bijzonder orgel dat beschadigd is geraakt tijdens de oorlog. Ook te gast in de studio is Marijke Phoa, een van de Cultuurambassadeurs. Ze komt ons vertellen over het Bonnefantenmuseum en hoe zij via de sociale media kunst bij nieuwe doelgroepen probeert te krijgen.

Kijk morgen om 16.00 naar #OnsEchteGoud TV op www.museumweek.nl

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.

Over de Museumvereniging

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2019 hebben zo’n 1,4 miljoen kaarthouders ruim 9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea meer dan 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving.

Meer nieuws

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 7; digitale Museumweek 2020 haalt record aantal bezoekers

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 6; KUNSTENAARS MAKEN SPECIAAL VOOR DE NATIONALE MUSEUMWEEK NIEUWE WERKEN GEÏNSPIREERD DOOR MUSEA

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s

Dag 5; bezoekers kunnen nog twee dagen kiezen uit een aanbod van ruim 300 online extra’s