​Leermeesters

Pronkstuk

​Leermeesters

De aanleg van de Afsluitdijk en de polders in de Zuiderzee hadden enorme invloed op ambachtelijke bedrijven die vooral van de visserij leefden. Ambachten, zoals die van de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker, veranderden of verdwenen helemaal. Ze werden daarmee immaterieel erfgoed. Het Zuiderzeemuseum houdt deze ambachten levend. De leermeesters spelen hierin een cruciale rol. Zij verzorgen niet alleen demonstraties in onze werkplaatsen, maar dragen hun waardevolle ambachtelijke kennis ook over aan anderen. Wij pronken graag met onze leermeesters: ons goud!

Delen

Exposities

1 jan 2014 - heden Reis rondom de Zuiderzee

Reis rondom de Zuiderzee

Reis langs twaalf bijzondere plekken aan de oever van de Zuiderzee in de vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Ontdek in zes zalen wat de verschillende plaatsen met elkaar verbindt en onderscheidt op het gebied van wonen, werken en samenleven. Proef de cultuur van de Zuiderzee tijdens de karaokebattle met familie in de haven van Volendam, bouw een kijkdoos met miniatuurmeubels uit Hindeloopen of speel de derby tussen VV IJsselmeervogels en SV Spakenburg na op de voetbaltafel. Aan het einde van de reis mogen bezoekers De Grote Zuiderzeequiz spelen!
 

23 dec 2016 - 14 mei 2017 10 Years of Thomas Eyck

10 Years of Thomas Eyck

De tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck is uniek in zijn soort, doordat zowel Thomas Eyck als het museum opdrachtgevers zijn in nieuwe vormgeving en zich concentreren op hoogwaardige maakwijzen en ambachtelijk gemaakte voorwerpen. Tijdens de tentoonstelling komt alles samen wat van waarde is voor de jubilaris én voor het museum: de ontwerpen, het materiaal, het ambacht en de mensen erachter. Kunstenaars Lernert & Sander laten dit zien met het eerste object dat je tegenkomt: een filmprojector die zijn eigen geboorte in kaart brengt op 16 mm film. De film toont een aantal van de werkplaatsen van producenten van Thomas Eyck, waar onderdelen van de projector opnieuw zijn gemaakt, in wilgentenenhout, porselein, vlas, koper, eikenhout en leer.

Museuminformatie

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en leerzame familietentoonstellingen bieden het binnen- en buiten museum voor ieder wat wils.
 
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het Zuiderzeemuseum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Openingstijden

Binnenmuseum: dagelijks 10-17 u
Buitenmuseum (1 apr t/m 29 okt 2017): dagelijks, 10-17 u

 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 16, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 10

tarieven geldig t/m 29 oktober 2017


Museumkaart geldig

Activiteit

Steek je handen uit de mouwen

Steek je handen uit de mouwen

3 t/m 9 april, vanaf 10 uur: Handgemaakt! Steek je handen uit de mouwen! Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend. Je ontdekt dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds waarde heeft. In een speciaal voor dit jaar ontworpen Doe-het-zelf paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Iedereen kan hier haar of zijn creativiteit en ambachtelijke vaardigheden ontdekken of verder ontplooien.