Zeeuws Museum

​Buste

Pronkstuk

​Buste

Buste

Deze lieflijke buste van Adriana Beenhakker is van de hand van de Franse beeldhouwer Raymond Sudre. Het portretje van dit Zeeuwse meisje, geboren in Kloetinge, is vervaardigd in 1906. De Franse beeldhouwer verbleef in een zomer in Zeeland. Het beeldje is nu te zien in de tentoonstelling HANDWERK.
 

Delen

Exposities

Handwerk

Handwerk

Het Zeeuws Museum nodigt voor Handwerk ontwerpers en vakopleidingen uit om aan de slag te gaan met ambachtelijke technieken. De meest gespecialiseerde ambachtslieden dragen zorg voor de kennisoverdracht om een nieuwe generatie te inspireren tot hedendaagse toepassingsmogelijkheden. In het eerste deel staat de vouw- en plooitechniek uit de Zeeuwse streekdracht centraal. De Middelburgse mevrouw Vos (91) is meester in het stijven en plooien van mutsen en jakken. Zij leert modeontwerper Antoine Peters en de studenten van Meesteropleiding Coupeur de kneepjes van het vak. Het leer- en ontwikkelingsproces is te volgen in het museum en online. Ook is er een speciale Handwerkplaats geopend waar u zelf aan de slag kunt.

19 nov 2016 - 29 okt 2017 Uyt eygen ervarentheyd

Uyt eygen ervarentheyd

In het Zeeuws Museum is een tentoonstelling over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Deze stadgenoot die 400 jaar geleden is geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre. Gastcurator en kunstenaar Sophie Krier is al een tijd geïnteresseerd in de manier waarop Goedaert kunst met wetenschap verbindt. Met oog voor het hier en nu, voert ze de bezoeker mee langs zijn gedetailleerde prenten, levendige beschrijvingen en zijn aanstekelijk enthousiasme voor nieuwe ontdekkingen. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. In een tijd waarin kennis met een enkele muisklik opvraagbaar is, herinnert Goedaert ons aan het belang van steeds opnieuw kijken, bevragen en aandacht schenken aan wat onbelangrijk of zelfs verwerpelijk lijkt.

Museuminformatie

Zeeuws Museum

Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Met eigentijdse presentaties toont het museum een onverwachte kant van Zeeland. Laat je verrassen door de veelzijdige collectie met onder andere archeologie, schilderijen en zilver. De modepresentatie van het museum, met een spannende rol voor de streekdrachten, is een bezoek meer dan waard. Verwonder je in de Wonderkamers over de schatten en rariteiten die Zeeuwen eeuwenlang verzamelden.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,50, t/m 18 jaar gratis, CJP € 4,75


Museumkaart geldig