Zeeuws Maritiem MuZEEum

Het 17de eeuwse Japanse bordje

Pronkstuk

Het 17de eeuwse Japanse bordje

In het Zeeuws maritiem muZEEum ligt een uniek Japans bordje. Het komt uit de grootste en rijkste beerput van de stad Vlissingen; de beerbak achter het huis van Cornelis Lampsins, het stadspaleis dat onderdeel is van het muZEEum.
Voor zover bekend is dit bordje – van rond 1650 – het oudste voorbeeld in Europa van geïmporteerd Japans porselein. Het is een uniek relatiegeschenk, dat als exotisch product de reis naar Nederland maakte. En uiteindelijk niet veel later terechtkomt in de afvalbak van de steenrijke reder Lampsins. De beerput van Lampsins geldt als de grootste, meest elitaire en vondstrijke beerput van Vlissingen. 

Delen

Exposities

12 apr 2014 - heden De Kazematten

De Kazematten

In de Kazematten, voormalige militaire verdedigingswerken, brengt het Zeeuws maritiem muZEEum vijfhonderd jaar geschiedenis tot leven. De presentatie bestrijkt de belangrijke historische periodes: het keizerlijk bolwerk van Karel V, de gouden dagen van Michiel de Ruyter, de Franse tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog. De originele garnizoensbakkerij, waar ooit 4.800 broden per etmaal werden gebakken, is nog intact. In de spannende, gewelfde ruimtes van De Kazematten komen op verrassende wijze de verhalen tot leven. Teksten, muziek, afbeeldingen, kaarten, zandtekeningen, films en animaties nemen je mee naar vroeger. De Kazerat maakt het extra leuk voor kinderen.

De Kazematten zijn van 1 april t/m 27 oktober 2017 geopend tijdens openingstijden van het MuZEEum, waar ook toegangskaarten te koop zijn.

22 okt 2016 - 24 sep 2017 Het Vlissingen van Wim Hofman

Het Vlissingen van Wim Hofman

Wim Hofman is schrijver van kinderboeken en gedichten én hij is schilder en illustrator. In 2016 is hij 75 jaar geworden. Wim groeide op in Vlissingen, net na de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader werkte bij scheepswerf De Schelde. Wim zag hoe de stad was verwoest door bommen en beschietingen. Zag hoe het water kwam en ging. Altijd was er de zee. Wim Hofman woont ondertussen weer in Vlissingen en dus is er geen betere plek dan het Zeeuws maritiem muZEEum om de stad van zijn jeugd door zijn ogen te laten zien: in taal, in foto's, maar vooral in het werk van Wim Hofman zelf.

Museuminformatie

Zeeuws Maritiem MuZEEum

Zeeuws Maritiem MuZEEum

Op loopafstand van de zee staat in Vlissingen het Zeeuws maritiem muZEEum. Maak in vier thema's (water, werk, glorie en avontuur) kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Michiel de Ruyter speelt een belangrijke rol in het muZEEum. Deze bekende Nederlandse zeeheld kwam namelijk uit Vlissingen. Het museum heeft ook de op een na grootste collecties in Nederland van voorwerpen uit een VOC-schip. Herleef het verleden bij de portretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten. En vergeet vooral niet het 17e-eeuwse uitkijktorentje te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht op zee.

Openingstijden

di t/m zo 10-17 u, tijdens schoolvakanties ook op ma
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 5, groepen vanaf 15 pers € 9 p.p.
 


Museumkaart geldig