Westlands Museum

Moeder en zoon Herckenrath

Pronkstuk

Moeder en zoon Herckenrath

Pronkstukken van ons museum zijn twee bij elkaar horende portretten van Leon Herckenrath en zijn moeder Alida Herckenrath-Milius, geschilderd door Jan Willem Pieneman (1779-1853). De Herckenraths bewoonden buitenplaats Geerbron in Monster. Sinds het laatste kwart van de 18de eeuw waren de Herckenraths baljuw of burgemeester van Monster. Een van hun zonen, Leon, vertrok op 18-jarige leeftijd naar Amerika. Hij werd succesvol zakenman en trouwde met Juliette Maccormick de Magnan, een vrouw van gemengd bloed. Een gemengd huwelijk werd in de zuidelijke Verenigde Staten niet geaccepteerd en in 1835 zag Leon zich gedwongen om met vrouw en kinderen naar Nederland te vertrekken. Hij kocht huis Geerbron van zijn moeder Alida. Bij die gelegenheid gaf hij opdracht om deze schilderijen te vervaardigen. Een cadeau voor zijn moeder als aandenken aan Geerbron.
 

Delen

Exposities

11 mrt 2017 - 25 jun 2017 Verkeersweg 13

Verkeersweg 13

De tentoonstelling Verkeersweg nr. 13 geeft een uitgebreid beeld van de aanleg van de verkeersweg die eind jaren 20 van de vorige eeuw werd aangelegd om het Westland beter te ontsluiten. De nieuwe weg sloot aan op het rijkswegenstelsel, spoorwegcentra en de haven van Hoek van Holland, zodat de Westlandse tuinbouwproducten sneller naar het buitenland vervoerd konden worden. De aanleg van deze weg droeg zo bij aan de groei van de export.
 

Museuminformatie

Westlands Museum

Westlands Museum

Het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie belicht de rijke historie van het Westland, waarbij met name de tuinbouw aan bod komt. De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van het Westland, een verhaal dat al begint in de tijd van de Romeinen en via de Gouden Eeuw doorloopt naar de hypermoderne glastuinbouwbedrijven van dit moment. Met gezond voedsel en energieneutrale teeltomstandigheden. De nostalgische historische tuin achter het museum is een openluchtmuseum met originele fruitmuren en verschillende typen kassen en schuren, die afkomstig zijn uit het Westland. Ook voor kinderen zijn veel mogelijkheden aanwezig voor een gezellig dagje uit.

Openingstijden

di t/m zo 13-17 u
juli en aug: di t/m vr, 10-17 u, za + zo, 13-17 u
gesloten op feestdagen en op 7 oktober 2016

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 17 jaar gratis, 65+ € 4


Museumkaart geldig