Westfries Museum

Vier vendels van de Hoornse schutterij

Pronkstuk

Vier vendels van de Hoornse schutterij

Tussen 1648 en 1652 schilderde de Hoornse meesterportrettist Jan Albertsz Rotius alle vier de vendels van de Hoornse schutterij. Uniek is dat ze alle vier door dezelfde schilder zijn gemaakt en alle vier bewaard zijn gebleven. Het Westfries Museum heeft een speciale zaal ingericht voor dit unieke ensemble, waarvan er nog maar heel weinig in Nederland zijn. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de elite van de stad Hoorn omstreeks 1650 en stralen de macht en glorie uit van een stad op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Dit jaar organiseert het Westfries Museum van 23 april tot en met 18 september een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van Rotius, een volgens kenners ondergewaardeerde Hollandse meester.

Delen

Exposities

5 jun 2014 - heden De Kunstgalerij

De Kunstgalerij

Het Westfries Museum heeft een schitterende collectie zeventiende-eeuwse schilderkunst. Wegens ruimtegebrek was daar tot voor kort maar een deel van te zien. Met de opening van De Kunstgalerij is dat grotendeels verleden tijd. De nieuwe presentatie geeft een prachtig overzicht van de schilderkunst uit Hoorn en Enkhuizen in de Gouden Eeuw. De zaal hangt werkelijk propvol met schilderijen. Van het plafond tot de vloer. Alles hangt door elkaar, portretten, stillevens en havengezichten. Zo hingen ze in de 17e eeuw ook bij de verzamelaars thuis en staan ze afgebeeld op schilderijen van kunstkamers uit die tijd.

 

17 dec 2016 - 9 apr 2017 Vêrlander – Weeskinderen van de VOC

Vêrlander – Weeskinderen van de VOC

Over de maritieme geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw zijn boekenkasten vol geschreven. Er is echter maar weinig bekend over de overlevende opvarenden van VOC-schepen die vergingen langs de onherbergzame kust van West-Australië. Legden ze contact met de lokale bevolking om te overleven? Tot op de dag van vandaag zijn deze eeuwenoude contacten van invloed op het dagelijks leven van diverse bevolkingsgroepen op verre continenten. Documentair fotograaf Geert Snoeijer legt deze tot nog toe goed verborgen geschiedenis bloot met het project Vêrlander– Weeskinderen van de VOC. Het resultaat is een indringende serie fotoportretten en fascinerende levensgeschiedenissen.

De expositie is te zien in het Westfries Museum en gelijktijdig in musea in Jakarta, Bloemfontein en Perth.

Museuminformatie

Westfries Museum

Westfries Museum

Het Westfries Museum is een museum van de Gouden Eeuw. Gehuisvest in één van mooiste monumenten van Hoorn. Eenvoudig te herkennen aan de rijk versierde voorgevel. Dwaal rond door de 27 zalen. Het Westfries Museum is een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie. Het toont een enorme hoeveelheid voorwerpen op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de handel en archeologie. Een grote zaal is gewijd aan de VOC, die belangrijk was voor Hoorn. Hier zijn onder meer scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, kaarten en schilderijen van de bewindhebbers en handelaren te zien.

Openingstijden

ma t/m vr 11-17 u, za/zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 3e ma in aug (Lappendag) + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 18 jaar gratis, 65+ € 6,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Taxatie oude munten

Taxatie oude munten

7, 8 & 9 april, 13-17 uur: Munttaxatie. Heeft u oude munten, bankbiljetten of penningen? En wilt u weten wat ze waard zijn? Dit is uw kans! In het Westfries Museum kunt u een soort Tussen Kunst en Kitch meemaken. Laat uw munten en penningen taxeren en kom er achter wat ze waard zijn. Karel de Geus Muntveilingen BV verzorgt samen met andere muntenexperts en de Archeologische Dienst West-Friesland de munttaxatie.