Wereldmuseum Rotterdam

Kris uit Bali

Pronkstuk

Kris uit Bali

Een waanzinnig kostbaar stuk is deze kris uit Bali, Indonesië, uit de 18e eeuw. De Heer van het Woud, gemaakt van goud met diamanten en smaragden, staat symbool voor de kracht van de wilde natuur. In het lemmet woont de ziel van de kris. Het magische wapen beschermt de eigenaar op voorwaarde dat hij de ziel op tijd drank en voedsel geeft. Het kronkelende lemmet is als een slang, de naga, en als de bliksem, die hemel en aarde met elkaar verbindt. De kostbare kris werd aan ons museum geschonken bij de oprichting in 1885, door Dr. Elie van Rijckevorsel, een Rotterdamse wetenschapper, wereldreiziger en verzamelaar van etnografica.

Delen

Exposities

10 feb 2017 - 30 jul 2017 Ik kook, dus ik ben

Ik kook, dus ik ben

Er is geen stad waar meer eetculturen samenkomen dan in de Maasstad. Van talloze eetcafés, tot restaurants en kraampjes; Er is in Rotterdam genoeg te vinden op het gebied van eten. Altijd al willen weten waar de oudste recepten vandaan komen, en hoe deze zijn geïntegreerd in onze samenleving? Hoe is de tajine op een schilderij uit de Hollandse Gouden eeuw terecht gekomen? Ervaar een wereld van kookgeschiedenis binnen de muren van het Wereldmuseum in de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokyo naar Rotterdam.

Museuminformatie

Wereldmuseum Rotterdam

Wereldmuseum Rotterdam

Een dag cultuur beleven? Dan ben je bij het Wereldmuseum Rotterdam aan het juiste adres! Een museum over culturen met een prachtige collectie aan kunst- en gebruiksvoorwerpen neemt je mee naar hun geschiedenis. Deze indrukwekkende collectie is over de hele wereld verzameld en ontstond doordat Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden voorwerpen meebrachten van hun zakenreizen. Verhalen over de objecten maken dit bezoek compleet. Beleef het (avontuur) in het Wereldmuseum en laat je inspireren.

Openingstijden

di t/m zo 10.30-17.30 u, 1 jan, 27 apr + 25 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 12 jaar gratis, CJP € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

Volkskeukentour

Volkskeukentour

Zo 9 april, 14.30-17.30 uur: Volkskeukentoers. Rotterdammers uit alle windstreken zijn actief als Volkskok: ze koken hun favoriete gerecht en delen tijdens de maaltijd hun levensverhaal met de gasten. Doe mee aan deze gezamenlijke toer van het Wereldmuseum en Verhalenhuis Belvédère. Ga eerst naar de expo Ik kook, dus ik ben. U kunt gebruik maken van een audiotour waarin gastconservator Abdelkader Benali voorwerpen op persoonlijke wijze toelicht. Steek daarna met de veerboot over naar Katendrecht, waar u een Volkskok ontmoet. Uiteraard met een bijzondere proeverij!  € 15 per persoon, inclusief toer, gids, ferry, drankje, hapjes. Graag reserven: reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

Zondag 9 april 1030-17.30 uur: Kom smullen in de Smaakstudio! Luister naar spannende verhalen en proef hapjes van vroeger. De Smaakstudio hoort bij het onderzoek van Dr. Joanita Vroom, archeoloog aan de Universiteit Leiden. Je kan haar helpen met dit onderzoek, door een vragenformulier in te vullen. Doe mee en verdien een diploma! € 4 per persoon, naast de entreeprijs. Voor alle leeftijden. Graag aanmelden: educatie@wereldmuseum.nl of 010-2707132.