IJsselgezicht

Pronkstuk

IJsselgezicht

Jan Voerman sr. (Kampen 1857-Hattem 1941) is de schilder van het IJssellandschap, van de rivier in alle seizoenen. Een prachtig voorbeeld is dit schilderij IJsselgezicht; zomeravond bij opkomend onweer. Meer drama is er in een lucht niet te vinden. Met tinten blauw en grijs bouwt hij aan een onheilspellend gebeuren. Naast de dynamische, lyrische IJsselgezichten met de befaamde wolkenpartijen hebben wij ook prachtige bloemstillevens van zijn hand. Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan het werk van vader en zoon Voerman. Voerman junior werd bekend door de illustratie van de Verkade-albums en zijn bloemstillevens. 
 
Jan Voerman Sr. – IJsselgezicht; zomeravond bij opkomend onweer. Olieverf op paneel.

 

Delen

Museuminformatie

Voerman Museum

Voerman Museum

Een museum met een collectie ‘Historie van Hattem’ en een prachtige collectie kunst. Bodemvondsten van de burcht ‘De Dikke Tinne’, de geschiedenis van de Hattemse patriot Daendels en de Hoenwaard behoren tot de permanente historische presentaties. Het museum bezit een unieke collectie beeldende kunst: schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s van Jan Voerman Sr. en Jan Voerman Jr. Van Voerman Sr. de IJssellandschapen met hoge luchten, koeien, paarden en het silhouet van Hattem. Voerman Jr. is bekend van zijn illustraties voor de Verkade boeken, maar schilderde ook zeer verdienstelijk. Naast de Voermancollectie zijn er schilderijen van Jo Koster, die van 1910 tot 1924 in Hattem woonde en werkte, en Chris ten Bruggen Kate. Het museum organiseert daarnaast drie wisseltentoonstellingen van moderne beeldende kunst per jaar.
 
Het museum bezit ook een archeologische collectie met  recent opgegraven Klokbekers en een historische collectie over de geschiedenis van Hattem met onder meer het werk van Peeter Snayers (1592-1667) ‘aanvalsregiment voor de stad Hattem’. Dit schilderij verbeeldt de belegering van Hattem in 1629. Op de voorgrond staan de Spaanse troepen onder bevel van graaf Salazar. Op de achtergrond de stad, met de Grote Kerk en de burcht de ‘Dikke Tinne’.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u, zo 13-17 u, in schoolvakanties ook ma 13-17 u
Hemelvaartsdag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag + 26 dec: 13-17 u

gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 27 apr, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 3,25, CJP € 6,25, gezinskaart (2 volw + 1 kind, meerdere kinderen hebben gratis toegang) € 17


Museumkaart geldig