Verzetsmuseum Amsterdam

Microfiche

Pronkstuk

Microfiche

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit kleine microfiche van onschatbare waarde voor het Nederlandse verzet. In 1943 wordt het Nationaal Steunfonds (NSF) opgericht, "de bank van het verzet”. Medeoprichter Walraven 'Wally' van Hall is het kloppend hard van deze organisatie. Hij behaalt belangrijke financiële successen door onder andere de roof van waardepapieren uit de Nederlandsche Bank. Met de opbrengst worden verzetsactiviteiten in heel Nederland gefinancierd. Wally van Hall sluit grote leningen af bij banken en bedrijven. Die gaan akkoord omdat de Nederlandse regering in Londen garant staat voor de aflossing van alle leningen zodra de oorlog voorbij is. Deze garantverklaring wordt voorgelezen op Radio Oranje en via dit microfiche naar Nederland gesmokkeld. Dit stukje celluloid was dus indertijd zeker goud waard!

Delen

Exposities

Verzetsmuseum Junior

Verzetsmuseum Junior

Ga met de tijdmachine naar Nederland tijdens de oorlog en leef mee met Eva, Jan, Nelly en Henk. Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt uit een alledaags gezin. In Verzetsmuseum Junior maak je kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Vlieg in de cockpit van een vliegtuig naar de verhalen van kinderen in Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de rest van de wereld. Speel het winkelspel, het spel over propaganda van de nazi's, over geheime berichten van het verzet, het vervalsen van persoonsbewijzen, wel of niet onderduiken of het spel over wat oorlog nu nog betekent. Het Verzetsmuseum vertelt een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft. 

15 okt 2016 - heden Eten in oorlogstijd

Eten in oorlogstijd

Vijf nationaal bekende topkoks namen de uitdaging aan van het Verzetsmuseum: creëer een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès  en Julius Jaspers. Wat hebben deze koks bedacht, en wat aten we tijdens die vijf jaar bezetting? Was dat ongezond? Of viel dat eigenlijk wel mee? De nieuwe tentoonstelling Eten in oorlogstijd geeft een verrassende en onverwachte kijk op deze periode. Daarnaast komen in de tentoonstelling allerlei aspecten van voedsel tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod aan de hand van persoonlijke verhalen. Wist u dat katten smaken als haas? Dat een pond thee in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte? Dat er geen haring meer te koop was? Of dat jenever zeer schaars werd?

Museuminformatie

Verzetsmuseum Amsterdam

Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum gaat niet over helden en schurken, maar over gewone mensen, die in een tijd van schaarste en onderdrukking voor dilemma's kwamen te staan en keuzes moesten maken. Een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto’s roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's, documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Het museum heeft ook een expositie over Nederlands-Indië. In het Verzetsmuseum Junior maken kinderen kennis met Jan, Eva, Nelly en Henk, die als kind de oorlog hebben meegemaakt. Via deze kinderen komen ze meer te weten over het dagelijkse leven, de jodenvervolging, het verzet en hoe het was om in een NSB-gezin te leven.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za t/m ma + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 april + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 15 jaar / CJP € 5, Familieticket (1 of 2 volw, 1 tot 3 kinderen) € 22,50, International Student Identity Card / Veteranenpas € 5


Museumkaart geldig