Dorus Roovers, Bloemstilleven

Pronkstuk

Dorus Roovers, Bloemstilleven

De allereerste kunstexpositie van het Veenkoloniaal Museum Veendam was in maart 1941. Het toonde werk van de schilder Dorus Roovers. Roovers staat vooral bekend om zijn expressionistische doeken, maar heeft ook geëxperimenteerd met andere stijlen, zoals het kubisme. Dit bloemstilleven is daar een goed voorbeeld van. Het museum heeft het schilderij in langdurig bruikleen gekregen van het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het hangt in de voormalige docentenkamer. Oorspronkelijk was het gebouw van het museum de RHBS van Veendam. Vorig jaar is de docentenkamer uit 1911 gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek. 

Dorus Roovers (1897-1953). Bloemstilleven, 1947. Olieverf op doek

Delen

Exposities

5 feb 2017 - 28 mei 2017 Els Amman, een bonte droom

Els Amman, een bonte droom

Kunstcritici zijn lovend over haar werk. Met kleurrijke figuren en zwevende fantasiedieren is het oeuvre van Els Amman (1931-1978) als een bonte droom. Haar tekeningen, druksels en schilderijen zijn excentriek, met hier en daar een vleugje Marc Chagall en Hendrik Nicolaas Werkman. Bijzonder is dat Amman voornamelijk met drukinkt werkte. Ze schilderde er zelfs mee. Met zo’n 2000 werken heeft Amman een groot oeuvre nagelaten. Een overzicht van haar meest bijzondere schilderijen, tekeningen en druksels wordt getoond in het Veenkoloniaal Museum Veendam.

19 feb 2017 - 25 jun 2017 Vietnam versus Veendam

Vietnam versus Veendam

Zijn politieke voorkeur stak en steekt Robbert de Bakker niet onder stoelen of banken en er wordt veel over hem gesproken, maar één feit staat buiten discussie, hij is op grafisch gebied een op-en-top-vakman. Zijn gravures zijn van ongekende klasse en het werk is herkenbaar door een uitgesproken, krachtige stijl. Waar het eigenlijk niet goed mogelijk is een persoonlijkheid in een afbeelding werkelijk bloot te leggen, slaagt De Bakker daar iedere keer opnieuw in. Misschien juist omdat hij direct op de plaat werkt, kan hij de gezichtsuitdrukking zo weergaloos mooi weergeven dat de geportretteerde zich laat zien in al zijn puurheid en menselijkheid.

Halverwege de tentoonstellingsperiode worden de Vietnam-portretten verwisseld voor zijn Veendammer werk.

Museuminformatie

Veenkoloniaal Museum

Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam is het hart van de regio. Maak hier kennis met de geschiedenis van een verrassend stukje Nederland. Van de prehistorische mens tot turfgravers en van strokarton tot Anthony Winkler Prins. Het Veenkoloniaal Museum te Veendam ligt in het centrum van de Groninger Veenkoloniën. Een regio met een rijk en boeiend verleden. Het museum vertelt het verhaal van Oost Groningen, de veengroei en het onmetelijke Bourtanger Moor. Maak kennis met turfgravers, binnenschippers en zeelieden, maar ook met de strokartonarbeiders. En duik in de wonderlijke wereld van de productie van aardappelzetmeel.

Openingstijden

di t/m vr 10 – 17 u, za t/m ma 13-17 u
gesloten op 1 jan, Goede Vrijdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 2,50, CJP € 3,50


Museumkaart geldig