Van Abbemuseum

​Surasi Kusolwong, Naked Machine (Volkswagen Modern), 2000-2011

Pronkstuk

​Surasi Kusolwong, Naked Machine (Volkswagen Modern), 2000-2011

Een lichtblauwe Volkswagen, op z’n kop. Een echt pronkstuk van ons museum én een enorme publiekslieveling. Je mag er als bezoeker gewoon in gaan zitten of liggen! De Volkswagen Kever is een van de meest succesvolle auto's ooit. In totaal werden er meer dan 21 miljoen geproduceerd. De Kever was het symbool van de naoorlogse Duitse economische wederopbouw. En het was een tijdlang hèt prototype van een no-nonsense auto: een betaalbare auto voor iedereen. De Thaise kunstenaar Surasi Kusolwong maakt van deze auto een bijzondere verblijfplaats. Een vervoermiddel wordt een middel van vervoering. Wij zijn zelf de motor geworden in een gevoelsmachine met ongekende mogelijkheden.

Delen

Exposities

27 sep 2014 - heden Inhaling art

Inhaling art

Bekijk in het Van Abbemuseum kunst met je neus. Met Inhaling Art word je geconfronteerd met het meest onderbelichte zintuig: je reukzin. Normaal gesproken is het museum de plek bij uitstek waar we bijna uitsluitend het zicht gebruiken om kunstwerken waar te nemen. Door middel van speciaal ontwikkelde geuren bij diverse kunstwerken is het mogelijk een intieme relatie aan te gaan met de collectie. Inhaling Art is ontwikkeld door Caro Verbeek (kunst- en geurhistoricus) en Jorg Hempenius (aromajockey). Zij deden dit in het kader van de eerste Open Call, een oproep van het museum om een Verhaallijn te ontwikkelen waarmee een eigen bijzondere kijk wordt gegeven op de collectietentoonstelling Er was eens… De collectie nu.

2 nov 2013 - 31 dec 2017 De collectie nu

De collectie nu

De vijf verdiepingen van de nieuwbouw van het Van Abbemuseum staan enkele jaren in het teken van de collectie. Onder de noemer Er was eens… wordt een start gemaakt met de tentoonstelling van vele nationaal en internationaal beroemde kunstwerken uit de collectie van het museum. De collectie wordt in chronologische volgorde gepresenteerd, van de verzameling van de oprichter Henri van Abbe in de kelder tot de meest actuele werken op de bovenste verdiepingen van het museum.

Museuminformatie

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Aan de rivier de Dommel in Eindhoven staat een van de meest spectaculair vormgegeven musea van Nederland. Een opvallend element is een korte overdekte brug, in de vorm van een hardroze huisje, een absolute blikvanger. Het Van Abbemuseum is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. De uitgebreide collectie bevat werk van onder anderen Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys en John Körmeling (maker van het roze huisje). De verzameling bestrijkt de periode vanaf 1900 en bestaat uit een aantal goed uitgebouwde ensembles. Zo bezit het museum een van de belangrijkste en grootste collecties ter wereld van de Russische kunstenaar El Lissitzky.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u, do tot 21 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 12 jaar gratis, 13-18 jaar / CJP € 6
op di tussen 15-17 uur gratis


Museumkaart geldig

Activiteit

Verschillende activiteiten

Verschillende activiteiten

Activiteiten

Di 4 t/m do 7 april, 12.30 en 14.30 uur: gratis mini-rondleidingen
Donderdagavond ook 19.30 uur. 

Za 8 april, 14-16 uur: Kinderkunstclub, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die het  leuk vinden om naar kunstwerken te kijken, maar vooral om zelf kunst te maken! Kosten: € 6,- per kind.

Za 8 en Zo 9 april, 12, 13, 14 en 15 uur: gratis rondleidingen door een ervaren gids.

Zo 9 april, 14-16 uur: Special Guests rondleiding voor blinden en slechtzienden.
Deelnemers kunnen kunstwerken aanraken en deze komen tot leven door onder meer muziek, literatuur en geur. Gratis, maar reserveren is gewenst.
 
Fotoactie bij ons 'pronkstuk'.  Maak een foto van jezelf of jouw gezelschap in het meest opvallende kunstwerk uit onze collectie: de Volkswagen Kever die op z’n kop in het museum hangt. Zet je foto op Facebook, Instagram of Twitter #vanabbe #museumweek. De leukste foto wint een prijs!