Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Oranje Nassaustraat 8b - 5554AG VALKENSWAARD (040) 204 51 11 http://www.vsmm.nl info@vsmm.nl
Twee slechtvalkpreparaten

Pronkstuk

Twee slechtvalkpreparaten

Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650-1850, waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het vederspel.
Pronkstukken van het museum zijn twee slechtvalkpreparaten van ruim honderd jaar oud. Deze valken werden in 1887 in Valkenswaard gevangen door de laatste valkenier in dienst van Koning Willem III, Adriaan Mollen. Ze werden succesvol gevlogen in Engeland op roeken door de Old Hawking Club. Na hun overlijden werden ze geprepareerd door G.E. Lodge en nagelaten aan de British Falconers Club. Lodge was, behalve een beroemd vogelschilder, ook een zeer goed preparateur. In 1978 schonk de British Falconers Club beide preparaten aan het museum. Onnodig te zeggen dat de terugkomst van deze valken voor Valkenswaard een grote gevoelswaarde heeft.  

 

Delen

Museuminformatie

Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Valken en sigaren zijn al eeuwen belangrijk voor de economie in Valkenswaard. Het Valkerij en Sigaren Museum vertelt u daar meer over. Het museum bestaat uit twee collecties. Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650-1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het vederspel. Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang. De schakel tussen de twee collecties is de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten.

Openingstijden

di t/m za 13-17 u, op zo open voor groepen van 10 of meer personen, na afspraak.
gesloten op 1 jan, Carnaval, 1e Paas- en Pinksterdag, 2e zo sep + 25 dec 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 18 jaar / 65+ € 3,50, CJP 50% korting, schoolklassen € 2


Museumkaart geldig