Tropenmuseum

Linneusstraat 2 - 1092CK AMSTERDAM http://www.tropenmuseum.nl info@tropenmuseum.nl
Messingen jain voorstelling van de Leegte

Pronkstuk

Messingen jain voorstelling van de Leegte

Dit object is bedoeld voor meditatie; Siddhapratima yantra. Een yantra is een concentratie diagram, een gestructureerde weergave van een filosofisch idee dat door zijn vorm als voorbeeld dient en waarop een gelovige jain de gedachten kan concentreren om zelf het weergegeven idee na te streven. Een pratima is een beeld of uitbeelding. Een siddha of mahasiddha (een grote siddha) is iemand die tijdens het leven de alwetendheid heeft bereikt en vrij is van elke band met materie. De onstoffelijke siddha bezit geen materieel lichaam meer en is dus niet waarneembaar. Opdat men zich toch visueel kan concentreren op het ideaal van verloste ziel, wordt de leegte of sunyata met een lege vorm verbeeld door een staand silhouet. Eigenlijk heeft siddha geen vorm meer. Om dat 'niets' vorm te geven is gekozen voor een silhouet van 'iets'. 

Delen

Exposities

13 mei 2016 - 7 jan 2018 Rhythm & Roots

Rhythm & Roots

Muziek heeft zich verplaatst van continent naar continent waar het steeds weer mensen heeft geïnspireerd. Zo hebben veel muziekstijlen die we nu kennen hun roots liggen in Afrika. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: met een muzikale tijdlijn brengt Rhythm & Roots – van blues tot hiphop de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen ten gehore en de ontwikkeling in beeld. Hoe verschillende muziekgenres elkaar beïnvloed hebben kan het best ontdekt worden door ernaar te luisteren. Rhythm & Roots neemt je dan ook mee op muzikale reis. Er zijn iconische objecten te zien, zoals de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. Daarnaast worden muziekinstrumenten uit eigen collectie afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu.

31 mrt 2017 - 15 jan 2019 Body art

Body art

Body Art is een tentoonstelling over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan? De tentoonstelling neemt je mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie.

De tentoonstelling Body Art was in 2015 al te zien in het museum en keert wegens succes terug.

Museuminformatie

Tropenmuseum

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we – ondanks de verschillen – allemaal hetzelfde zijn.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen (en ma in schoolvakanties) 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 8, CJP € 1 korting


Museumkaart geldig