Thermenmuseum

Romeins badhuis

Pronkstuk

Romeins badhuis

In ons museum in Heerlen vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de ‘thermen’. Het is het best bewaarde Romeinse badgebouw van Nederland! Het badhuis is meer dan 2000 jaar oud en heeft een oppervlakte van maar liefst 2.500 vierkante meter. Romeinse burgers gingen vrijwel dagelijks naar een badhuis of badcomplex (thermae). Het badhuis van ‘Coriovallum’ – Romeins Heerlen -was een openbaar badcomplex. Tegen betaling van een bescheiden bedrag mocht je naar binnen. Een bezoek was niet alleen voor lichaamsreiniging. Het was vooral een ontmoetingsplaats waar de lokale bevolking elkaar kon treffen en waar nieuwe contacten konden worden gelegd. Een pronkstuk voor de stad Heerlen! 

Delen

Museuminformatie

Thermenmuseum

Thermenmuseum

2000 jaar geleden stond in Heerlen (Coriovallum) een enorm Romeins badhuis. De indrukwekkende restanten van dit badhuis zijn in het Thermenmuseum te zien! Het is het best bewaarde Romeinse badgebouw van Nederland en heeft een oppervlakte van maar liefst 2.500 m2. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum – de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. De vaste tentoonstelling Romeins Zuid-Limburg; het hele verhaal neemt je mee terug in de tijd van de Romeinen. In deze expositie doorloop je het hele verhaal, geïllustreerd door archeologische voorwerpen, reconstructietekeningen en foto's. Ervaar hoe het leven van de Limburgers compleet veranderde. Ontdek de eetgewoontes van de inwoners en de pottenbakkersindustrie van Coriovallum (Romeins Heerlen). En ga op zoek naar unieke voorwerpen in de schatkamer!

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za/zo/feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval, 6 apr, 24, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6,75, t/m 3 gratis, 4 t/m 12 jaar €5,75, CJP € 6,25


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse exposities

Diverse exposities

Di 4 – zo 9 april: In het Thermenmuseum bezoekt u tijdens de Nationale Museumweek twee exposities en uiteraard het topstuk: de indrukwekkende restanten van het Romeinse badhuis. Bovendien ontvangt u een cadeautje: bij aankoop van een entreekaart krijgt u een jaarkaart voor de rest van 2017 cadeau!

Lopende exposities:
* Bouwen om te Baden: Deze tentoonstelling laat zien hoe de Romeinen met de introductie van nieuwe materialen en technieken de bouwkunst en architectuur blijvend hebben veranderd.

* De Heerlense Pottenbakkersoven: Deze werd onlangs opgegraven op het Tempsplein in Heerlen. De expositie neemt de bezoekers mee in het verhaal van de oven, van ontdekking tot restauratie.