Heringa en Van Kalsbeek

Pronkstuk

Heringa en Van Kalsbeek

Afgelopen periode is het Amsterdamse kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek regelmatig aan het werk geweest in het TextielLab. Prachtige, op vlindervleugels lijkende vormen werden in canvas gelaserd. Bekend om hun grillige sculpturen van gevonden voorwerpen, nylondraad, veren, touw – overgoten met kunsthars – zijn Heringa/Van Kalsbeek uitgenodigd door het TextielMuseum om een groot driedimensionaal beeld te maken. Hun eigen etnografische kunstcollectie vormt de inspiratiebron, met name een Chinese bruidstooi. Deze collectieopdracht is nog tot 28 mei 2017 te bewonderen in de tentoonstelling Rafelranden van Schoonheid.

Delen

Exposities

3 dec 2016 - 28 mei 2017 Rafelranden van Schoonheid

Rafelranden van Schoonheid

Zachtroze silicone zakken, verbonden met harige koorden, kronkelen subtiel. De beweging verhevigt als je nadert. Onderhuidse gevoelens borrelen op bij het zien van dit werk van Bart Hess. Het is een intense fysieke ervaring, die licht ongemak opwekt, maar ook grenzeloos fascineert. Bart Hess is één van de kunstenaars die in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk heeft ontwikkeld. De werken balanceren op de grens van aantrekking en afstoting. Zij verleiden tot kijken, maar roepen ook tegenstrijdige gevoelens op. De tentoonstelling Rafelranden van Schoonheid toont textiele installaties, interactieve beelden en films van Heringa/Van Kalsbeek, Bart Hess, Nan Groot Antink, Tanja Smeets en Karin van Dam. De werken zijn in het TextielLab, de werkplaats van het TextielMuseum, gemaakt.

25 mrt 2017 - 4 mrt 2018 Ornamentale Patronen

Ornamentale Patronen

Fluweelzachte kleden op tafel, achter de kapstok, op de schoorsteen of de sofa: tegenwoordig vind je ze niet meer in het interieur. In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw was dat heel anders. De zogenoemde trijpkleden, ook wel bekend als velours d’Utrecht, werden veel toegepast in interieurs van de Amsterdamse School. De tentoonstelling Ornamentale Patronen in het TextielMuseum laat een breed beeld zien van de grote verscheidenheid aan Amsterdamse School trijpkleden, gordijnstoffen, wandbespanningen en meubelbekleding uit de museumcollectie. De schijnwerper wordt vooral gericht op de vele samenwerkingen met kunstenaars uit de periode van ca. 1917 tot 1935. Daarnaast komt de geschiedenis van de trijpweverijen Schellens & Marto, Léo Schellens en de Hengelosche Trijpweverij aan bod en worden er verschillende decoratietechnieken belicht.

10 jun 2017 - 26 nov 2017 Earth Matters

Earth Matters

Earth Matters verwijst naar de wereldwijde ontwikkeling omtrent duurzaamheid en respect voor de aarde. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda van de designwereld, wetenschap en het bedrijfsleven. In de tentoonstelling word je aan de hand van vier thema’s, ‘De Oorsprong’, ‘Ingrediënten Verzamelen’, ‘Materialen Heruitvinden’ en ‘Duurzame Productie’ geleid door het verhaal van een duurzame kringloop en het belang van materiaalonderzoek. De expositie toont experimenten die op kleine of grote schaal de cyclus van het productieproces kunnen verduurzamen – van mode tot design, van zowel internationaal gerenommeerde als jonge talentvolle ontwerpers.

Museuminformatie

TextielMuseum

TextielMuseum

Het TextielMuseum is een museum in bedrijf. Het brengt inspirerende tentoonstellingen op het gebied van design, kunst en erfgoed en biedt educatieve programma's in een voormalige textielfabriek. Het TextielLab is een uniek kenniscentrum dat het midden houdt tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van breisels en geweven stoffen en een open atelier waarin innovatie centraal staat​​. Ontwerpers, architecten, kunstenaars en veelbelovende studenten worden begeleid door productontwikkelaars en technische deskundigen om de mogelijkheden op het gebied van garens, tot computergestuurde technieken en ambachten te ontdekken.

Openingstijden

di-vr 10-17 u; za- zo + feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 27 apr, 5 mei, 1e Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,  t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 3,50, CJP / CKV € 3


Museumkaart geldig